Foto: Bildbyrån

Simone Biles hoppar av ännu en tävling

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska stjärnan Simone Biles bröt lagfinalen i gymnastik igår. Det för att fokusera på sin mentala hälsa.

Nu hoppar hon av ytterligare en tävling, skriver USA:s gymnastikförbund.

Simone Biles kommer inte försvara sitt OS-guld i torsdagens final i mångkamp. Hon behöver fokusera på sitt eget psykiska välmående.

”Efter ytterligare medicinska undersökningar har Simone Biles dragit sig ur den individuella finalen i mångkamp i Tokyo-OS för att i stället fokusera på sitt psykiska välmående”, skriver USA:s gymnastikförbund i ett uttalande.

Tokyo 2020

I går valde den amerikanska gymnastikstjärnan att dra sig ur lagfinalen. 24-åringen meddelade att hon gjorde det på grund av de stora förväntningarna som hon haft på sig.

”Vi stöder helhjärtat Simones beslut och berömmer hennes mod att prioritera sitt välbefinnande.”, skriver USA:s gymnastikförbund på Twitter.

Det amerikanska förbundet poängterar också att Biles visat stort mod med sitt beslut – och att det i sin tur förklarar varför hon är en förebild för så många.

”Måste fokusera”

När gymnasten mötte världspressen efter tävlingen i går berättade hon att hon inte längre litar på sig själv.

– Jag måste fokusera på min mentala hälsa, sade hon, med tårar i ögonen.

Hon upplever att hon inte längre tävlar för sig själv, utan snarare för andra.

– Det gör ont hjärtat att känslan av att göra det jag älskar har tagits bort lite grann för att göra andra människor nöjda, sade hon efter gårdagen enligt TT.

Hyllas av omvärlden

Många stora profiler har visat stort stöd för Biles efter beslutet. Den amerikanske simmaren Michael Phelps, som bland annat tagit 23 OS-guld, är en av dem.

– Vi är faktiskt människor. Ingen är perfekt, så det är okej att inte vara okej. Det är okej att gå genom toppar och dalar och känslomässiga berg- och dalbanor. Det är mycket vikt på våra axlar, säger han i NBC:s OS-sändning.

Sarah Hirshland, chef för USA:s olympiska kommitté skriver på Twitter:

”Simone, du har gjort oss så stolta. Stolta över vem du är som person, lagkamrat och idrottare”.

FN:s barnrättsorganisation Unicef hyllar också henne på Twitter:

”Tack Simone Biles, för att du är en förebild och visar världen att det är okej att prioritera sin mentala hälsa”.

Det är fortfarande oklart om Biles kommer att tävla mer under detta mästerskap. Hon är kvalificerad för grenfinalerna som avgörs söndag-tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet