SVT sänder VM i artistisk gymnastik

Uppdaterad
Publicerad

Den 4-13 oktober avgörs VM i artistisk gymnastik i Stuttgart, Tyskland.

Nu står det klart att SVT kommer att sända samtliga finalpass 8-13 oktober.

VM i artistisk gymnastik blir det 17:e världsmästerskapet som SVT sänder från under 2019, att lägga till sex europamästerskap.

– Vi känner av ett stort intresse för gymnastik från vår publik, så vi är jätteglada att vi kan gå in och sända VM. Det är sport-TV på absolut högsta nivå, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Sverige skickar fem gymnaster till Stuttgart. Största hoppet står till Jonna Adlerteg, som förra året blev första svensk i en VM-final på 60 år och till slut landade på en åttondeplats i barr.

Extra spännande se Jonna

– Det blir extra spännande att se Jonna Adlerteg eftersom VM också är kval till OS. För att öka sina chanser att ta en OS-plats måste Jonna vara bland de åtta bästa som går till final i barr, vilket hon är den enda svenska som klarat tidigare. Hon kommer behöva göra sitt bästa resultat någonsin, säger SVT:s expertkommentator Veronica Wagner.

Den största internationella stjärnglansen kommer från USA:s Simone Biles, av många ansedd som historiens bästa gymnast. 22-åriga Biles har redan hunnit vinna fyra OS-guld och fjorton VM-guld i sin karriär.

SVT:s sändningar kommer att kommenteras av AnnaMaria Fredholm och Veronica Wagner.

– Jag ser självklart fram emot att se USA:s lag och framför allt Simone Biles, som jag håller som den bästa genom tiderna, både herrar och damer inräknat. Lagfinalerna på både dam- och herrsidan blir också otroligt spännande, finns inget utrymme för misstag om man vill ta medalj, säger Wagner.

Sveriges VM-trupp:

Jonna Adlerteg, Jessica Castles, Kim Wanström, Karl Idesjö, David Rumbutis.

Sändningstider

Tisdag 8 oktober 14:25: Lagfinal damer – SVT Play

Onsdag 9 oktober 13:40: Lagfinal herrar – SVT Play

Torsdag 10 oktober 15:55: Mångkamp damer – SVT Play

Fredag 11 oktober 15:55: Mångkamp herrar – SVT Play

Lördag 12 oktober 15:55: Individuella grenfinaler – SVT Play

Söndag 13 oktober 12:55: Individuella grenfinaler – SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.