Axnér: ”Oerhört inspirerande uppgift”

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet. Tomas Axnér blir ny förbundskapten för de svenska handbollsdamerna och tar över efter OS.

– När jag väl fick frågan så landade det snabbt i mig att det är det här jag vill göra, säger han till SVT Sport.

Axnér har tränat Lugis herrlag sedan 2012, med uppehåll under säsongen 2014-15 men han har aldrig varit tränare för ett damlag. Nu börjar han sitt nya uppdrag efter OS. Och han tycker att det ser spännande ut.

– Det är många spelare som har fina klubbadresser i Europa och är i en bra ålder. Resultaten senaste tiden har visat att Sverige etablerat sig bland de åtta bästa i världen och det är kul att kunna fortsätta det goda jobb mina föregångare gjort, förklarar han.

Första damuppdraget

Vilka är dina styrkor som förbundskapten?

– Jag hoppas mina styrkor som tränare är ledarskapet. Att det ska vara tydligt och rakt, vilka ramar som finns. Dels taktiskt men även det som gäller utanför planen, att det är tydligt. Att man jobbar med en gemensam målbild som individer och kollektiv. Det tror jag är mina styrkor.

Det är ditt första damlag?

– Ja, men det är väl lika bra att börja med det bästa vi har. Jag har jobbat mycket med kvinnor och tjejer individuellt, tekniskt sätt. Både här i Lugi med damtränarna men också med skolor i andra sammanhang. Jag ser ingen större skillnad på handbollen.

Hur blir det att lämna Lugi?

Den filosofin vi har i Lugi med talangutveckling, ett närodlat ungt lag som kan flyga, det är ett projekt som det finns vemod att lämna. Samtidigt är det nya jobbet ett jobb som gör att jag kan bo kvar hemma, min familj behöver inte flytta och det spelar också in. Jag är inte ensam utan har tre barn och en fru också, avslutar Tomas Axnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.