Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kim Andersson berätta om varför han behöver opereras. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Ystads IF:s Kim Andersson ska opereras – blir borta i minst sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Kim Andersson är en av handbollsligans absolut mest meriterade spelare.
Men nu har 41-åringen åkt på ett rejält bakslag.
Han har skadat sig, och blir borta sex till åtta månader.
Men det finns risk att han har spelat sin sista match.

Trots att han har hunnit bli 41 år är Kim Andersson fortfarande en nyckelspelare för sitt Ystads IF, och var med sina 29 assist den spelare som spelade fram till näst flest mål i lagets väg till final.

Men nu, mindre än en månad efter att den gångna säsongen avslutats, står det klart att den 240-faldige landslagsspelaren (elfte mest i herrlandlsaget) kommer bli borta väldigt länge.

Avsliten muskel

Han berättar för SVT att han under en längre tid dragits med en krånglande axel. En magnetröntgen under SM-finalserien visade att han har en avsliten muskel i hans vänstra axel (alltså armen som han skjuter med), och den ska nu opereras i juli.

– Sen är det väl en rehabtid på sex till åtta månader om jag har förstått det rätt, om det blir bra vill säga, förklarar han.

– Kan man inte skjuta, då är det dags att göra något åt det, eller göra något annat. Men finns det en liten gnutta att spela färdigt kontraktet och fortsätta med handbollen, då är jag villig att ta den.

Så det blir alltså i januari-februari du skulle kunna vara tillbaka?

– Ja, om allt går som det ska. Det vet man ju aldrig på förhand. Men jag försöker vara optimistisk. Alternativet var att inte göra någonting, och då hade jag inte kunnat spela mer och då hade det varit slut.

Så trots att du är 41 år och så lång rehab väntar var det självklart för dig att inte lägga av?

– Absolut! Det behövde jag inte fundera länge på. Jag har sagt det förut och säger det igen: Jag tycker det här är det roligaste som finns, det är en ynnest att få hålla på med det och kan jag få spela ett år till genom att opera det är det inget jag behöver tänka på.

– Passionen är för stor för att jag ska sluta med det innan jag måste. Det kanske jag måste, det får framtiden förtälja – jag vet ju inte hur det går med denna operationen.

Eftersom Andersson kommer att bli borta länge har klubben gjort klart med Kristian Olsen, 24, från danska Nordsjälland som ersättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.