Albin Lagergren missar handbolls-EM:s avslutning. Foto: TT Nyhetsbyrån

Beskedet: Albin Lagergren skrivs ut ur EM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Albin Lagergren saknades i Sveriges förlustmatch mot Slovenien i handbolls-EM. Högernian, Sveriges ende vänsterhänte spelare på nio meter, har dragits med en fotskada.
Nu står det klart att han skrivs ut ur truppen.
Men han kan komma tillbaka.

Han ersätts av Skövdes vänsterhänte skytt Jack Thurin, en av reserverna som är på plats i Göteborg. Det skriver handbollslandslaget på sin hemsida. Thurin har aldrig tidigare gjort en landskamp.

– Det är en spelare med bra skytte. En lång spelare, vänsterhänt. En kille som tagit stora kliv i IFK Skövde det senaste 1,5 åren. Blir en krydda i vår match mot Polen, även om det är andra killar som har ett huvudansvar. Men han kan komma in med skyttet och en vänsterhand, säger förbundskapten Kristjan Andrésson till SVT Sport.

Ende vänsterhänte spelare

Albin Lagergren saknades i förlustmatchen mot Slovenien i handbolls-EM. Högernian, Sveriges ende vänsterhänte spelare på nio meter, har dragits med en fotskada och spelade förvisso i EM-premiären mot Schweiz, men mindre än halva matchen.

Landslagsläkaren Daniel Jerrhag vill inte kommentera Lagergrens frånvaro, efter önskemål från Lagergren själv.

Spel senare inte uteslutet

Det finns dock fortfarande en möjlighet att högernian kan spela senare under EM.

– Hade det varit uteslutet att han skulle kunna spela mer i turneringen hade det inte funnits någon anledning till att han är kvar. Så långt kan jag sträcka mig, säger Jerrhag, enligt TT.

”Hade behövts”

Att Lagergren försvinner är ett tufft slag för Sverige. SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn pratade redan i går om hur mycket Lagergren saknades mot Slovenien.

– Han hade behövts, för han har något som jag tycker Sverige saknade generellt den här matchen. Han vågar gå i det breda spelet och dra isär och ligga långt ut mot kanterna i sitt spel, sade han då.

”Kanske varit annorlunda”

Förbundskapten Andrésson medger att laget har få alternativ på högernio.

– Jo men absolut. Som läget är nu hade jag också önskat att man kunde ta ut fler högernior, säger han, och lägger senare till:

– Hade jag haft möjligheten att göra om valen i början av december nu när jag vet facit hade det kanske varit annorlunda. Jag har tagit ut spelare jag tror kan tillföra saker här. De här högerhänta alternativen är inte så tokiga, men vi ar inte mött så bra försvarsspel tidigare. 

Sveriges tredje och sista gruppspelsmatch spelas i morgon, då laget möter Polen.

Klipp: Här förlorar Sverige mot Slovenien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lukas Nilsson deppar efter förlusten. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer