Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Ryde, till höger, har storspelat hittills i EM. Foto: Bildbyrån

Svenska målvakten inför gruppavslutningen i EM: ”Mycket står på spel”

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Ryde har flest räddningar efter två matcher i EM.

Nu ska målvakten stoppa Danmark – och ge Sverige bästa möjliga förutsättningar inför huvudrundan.

– En kul match men också en match där mycket står på spel, säger Jessica Ryde.

Efter segrar mot Serbien och Slovenien väntar i kväll Danmark i den sista gruppspelsmatchen i EM. Vid seger tar Sverige med sig maximala fyra poäng till huvudrundan och bästa möjliga utgångsläge för att nå semifinal.

– Den här matchen är extremt avgörande, samtidigt som vi ska känna att inget är klart. Skulle vi förlora så har vi fortfarande alla möjligheter, bara att det kommer bli lite svårare. Men vinner vi mot Danmark har vi väldigt bra förutsättningar till att ta en semifinalplats, säger Linn Blohm.

Alla utom tre i den svenska EM-truppen spelar eller har spelat i den danska ligan. En av dem är målvakten Jessica Ryde som storspelat och med sina 40 i räddningsprocent på två matcher är bäst av alla målvakter tillsammans med Tysklands Katharina Filter.

”Mer än bara en handbollsmatch”

– Jag hade inte haft den här starten om det inte vore för extremt hårt försvar. Det är så mycket mer än min prestation. Men jag är absolut supernöjd med det jag har gjort, men det är fortfarande bara två matcher, säger hon.

28-åringen spelar i Ikast Håndbol och känner många av spelarna väl.

– Det är många av oss som har nära relationer. Jag själv spelar ju med fyra-fem spelare där. Så det är mycket mer än bara en handbollsmatch.

Vad betyder det att ni är många som känner varandra som spelare?

– Det betyder ju lite det här ”vem går vinnande ur vem som känner varandra bäst”.

I huvurundan väntar de tre bästa lagen ur grupp A som toppas av Norge följt av Ungern, Kroatien och Schweiz.

Förutsättningar inför gruppavslutningen

De tre främsta lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

Vinner Sverige mot Danmark tar man med sig maximala fyra poäng. Vid förlust tar man med sig två poäng medan Danmark får med sig två eller fyra poäng.

I huvudrundan slås grupperna A och B ihop och där slåss sex lag om två semifinalplatser.

Ett av lagen är storfavoriten Norge som förmodligen kommer att ta en av semifinalplatserna, därför är det viktigt att ha Danmark bakom sig när man går in i huvudrundan.

– Jag tror att det blir viktigt att antingen slå Danmark eller Norge, säger assisterande förbundskapten Johanna Wiberg apropå chanserna att ta en semifinaplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.