Det var vild dansk segerglädje när man besegrat Ryssland i den sista matchen i huvudrundan och gått till semifinal. Foto: TT

Dansk kross av Ryssland i måstematchen

Det låg en semifinalplats i potten. Danmark tog vara på tillfället och krossade Ryssland med 30-23 i Herning och är klart för medaljspelet i EM på hemmaplan.

I halvtid stod det 13-9 och Danmark hade ett rejält grepp om matchen. Det avgörande rycket kom när man gick från 24-20 till 27-20 på tre minuter. På slutet spelade arrangören Kim Larsen och det var breda danska leenden både på bänken och på planen. Det blev ett stort segerfirande i ringdans.

Den danske målvakten Sandra Toft hade 44 i räddningsprocent och valdes till matchens spelare. Hon fick en boll i ansiktet, ett tungt skott av Vladlena Bobrovnikova vid 5-3, men kunde återvända i spel och visa vägen till segern med sin vilja.

Handbolls-EM

Höjlund smällde in sju mål

Allra mest gnistrade det om Odenses Mie Höjlund som gjorde sju mål på nio skott efter att inte ens ha varit på planen i 20 minuter. Noterbart är hon i sina tidigare matcher i EM gjort två mål som mest i någon match.

– Hon flög idag. Hon var farlig och sysselsatte det ryska försvaret med alla sina täta närkamper och utmaningar. Om hon inte gjorde mål själv drog hon till sig såmycket bevakning att hennes lagkamrater kunde kliva fram och ta sig igenom, sägerTV2 Sports expert Kamilla Larsen.