Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Glenn Solberg: ”Det är jag mest stolt över”

Uppdaterad
Publicerad

EM-guld, VM-silver, OS-kvartsfinal under första året. Få om någon svensk förbundskapten kan matcha en sådan resultatrad. Men det är vägen till medaljerna, snarare än resultaten i sig som Glenn Solberg helst lyfter fram.

– Alla offrar sig och är lojala till det vi kommit överens om. Glädjen och stoltheten att spela för landslaget, den är jag mest stolt över.

Glenn Solbergs ledarstil är på många sätt klassisk svensk, fast att han är norrman. Kollektivet, de gemensamma ramarna, laget före jaget och stoltheten att representera blågult är tydliga nycklar. Och det är, trots resultaten, detta 50-åringen helst vill prata om.

– Det är väldigt väldigt bra resultat. Oväntade, måste jag säga. Men som jag ser det är resultaten fantastiska men också prestationen i det vi gör och sättet vi spelar på. Sättet vi framstår på, lagkänslan vi fått fram, jobbet alla lägger ner för att göra laget så bra som möjligt. Alla offrar sig och är lojala till det vi kommit överens om. Det är det jag tycker är allra bäst och är mest stolt över.

Corona-kaos under mästerskapen

Ledarskapet har varit satt på extra prov under de spelade mästerskapen. Covid-viruset har i allra högsta grad påverkat laget och under EM i våras var det smått kaosartat när i princip alla svenska nyckelspelare testade positivt och tvingades vila någon/några matcher.

– Två speciella år, med utmaningar för alla. Det vi pratade om i Eskilstuna inför VM (2021) var att ha fokus på det vi kan påverka, allt annat får vi bara låta komma. Det är imponerande, från spelarna framförallt, speciellt i EM (i januari) när spelarna fick veta på morgonen om de hade Corona eller inte. De låg på natten och gruvade sig och fick både bra och dåliga besked. I efterhand har jag tänkt att det gav en större belastning på spelarna än oss tränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.