Elin Hallagård anslöt till det svenska laget i torsdags. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen om Hallagård: ”Otroligt imponerande”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Hallagård hade inte gjort en landskamp på sju år när hon blev inringd till EM.

Nu är hon navet i det svenska försvaret här i Frankrike och får en viktig roll mot Ryssland i kväll.

– Otroligt imponerande, att kastas in och lösa uppgiften utan att egentligen känna spelarna, säger förbundskapten Henrik Signell till SVT Sport.

En skada på försvarsgeneralen Sabina Jacobsen gjorde att förbundskapten Henrik Signell valde att plocka upp telefonen och ringa Sävehofs mittnia Elin Hallagård. Mitt i bullbaket fick 29-åringen beskedet att hon skulle resa till Frankrike och EM.

– Jag visste inte att det fanns ett behov så jag blev jätteförvånad. Det var bara att ställa om i huvudet, rådda med barnvakt, ställa in en spahelg och sedan när det var klart så kändes det bara jätteroligt, säger Elin Hallagård till SVT Sport.

– Jag tänkte att det här är nog sista chansen så nu måste jag anta den här utmaningen, jag har inget att förlora.

Hade du trott att du skulle spela i landslaget igen?

– Absolut inte, nej.

Klev in från start mot Montenegro

Hallagård, som bara spelar fem landskamper och alla 2011, fick samtalet förra onsdagen och var på plats i Frankrike en dag senare. På torsdagskvällen fanns hon sedan med från start i försvaret mot Montenegro – utan att ha tränat med det svenska laget.

– Otroligt imponerande, att kastas in och lösa uppgiften utan att egentligen känna spelarna, säger förbundskapten Henrik Signell.

När Sverige spelade oavgjort mot värdnationen och favorittippade Frankrike i söndags var det svenska försvaret makalöst bra. Mittlåset med bland andra Hallagård i spetsen hade stenkoll på de franska spelarna.

Möter guldaspiranten Ryssland i morgon

– Frankrike gjorde inget utanför boxen utan det kändes som att vi var väl förberedda. Förvånansvärt lätt faktiskt, sedan är Anna (Lagerquist) och Linn (Blohm) stabila treor som visar mig tydligt hur jag ska stå.

I kväll väntar en annan guldkandidat i form av Ryssland. Med flera stjärnspelare i laget är det mycket som talar för att Hallagård och det svenska försvaret måste stå för en ny supermatch.

– Vi måste komma upp på högsta nivå. Och många spelstopp i försvaret, Ryssland gillar att rulla boll länge och de är snabba att kliva förbi så kanske måste vi vara ännu mer aggressiva, säger Hallagård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.