Hammarby kan jubla över pengarna som trillat in på kontot. Foto: Bildbyrån

Hammarby räddades – av hemligt miljonbidrag från lottovinst

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby handboll räddades av en miljonbidrag.

Men det var inte från någon it-miljardär eller oligark – utan från ett par som ryktas ha vunnit på lotto.

– Det är en solskenshistoria, säger Magnus Grahn, ordförande i Hammarby handboll AB, till Dagens Nyheter.

I april i år hade Hammarby handboll skulder på totalt 3,8 miljoner kronor. En skuld som betydde att klubben riskerade att falla i seriesystemet.

– Det hade varit fullständigt omöjligt att klara elitlicensen utan deras hjälp, säger Magnus Grahn till DN.

Hjälpen han syftar till är det miljonbelopp som ett par tillgett klubben. Välgörarna är ett par som enligt Grahn har ett stort hjärta för klubben.

Varifrån pengarna kommer eller vilka paret är råder det dock stort hemlighetsmakeri kring. De vill hålla sig anonyma.

– Det har vunnit en stor summa pengar, det sägs ju så. Jag har hört olika historier och kan inte bekräfta vad som är sant, för jag vet inte hur det fått sina pengar, säger Grahn.

”Jag har inget bra ord för det”

När SVT Sport pratar med Hammarby handbolls vd Kalle Matsson vill han inte kalla pengarna för en donation.

– Det är ingen donation. Jag vill inte gå in på det men en donation är inte rätt. De har möjligheten att få tillbaka pengarna senare.

Är det ett lån?

– Nej, det skulle jag inte heller säga att det är. Det är inte någonting jag vill gå in på men det är varken ett lån eller donation. Jag har inget bra ord för det, men det har hjälpt oss väldigt mycket.

Ska gynna hela klubben

Pengarna som nu finns att tillgå för Hammarby AB kommer mestadels att vara för herrarnas a-lag men ska även påverka hela klubben på sikt.

– Den största effekten får pengarna om vi sportsligt klarar av att kvalificera oss för Handbollsligan, säger Kalle Matsson.

– För att inte hamna i det här läget igen så måste vi bygga en bättre organisation. Vi måste fokusera mer på det än vi gjort tidigare och fokusera mer på försäljning.

Hammarby har börjat säsongen starkt, och leder serien på tio poäng efter fem raka vinster. I nästa omgång tar man emot tvåan Torslanda i vad som blir en seriefinal.

MER HANDBOLL:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.