Isabelle Gulldén. Foto: Bildbyrån

Klart: Handbolls-EM i Danmark blir av

Uppdaterad
Publicerad

Handbolls-EM i Danmark blir av i december.

Det bekräftar det europeiska handbollsförbundet i ett pressmeddelande.

– Oerhört skönt att få den här bekräftelsen, säger förbundskapten Tomas Axnér till SVT Sport.

Norge och Danmark skulle ha anordnat EM tillsammans men förra veckan valde Norge att dra sig ur. Anledningen var landets hårda restriktioner för att minska spridningen av coronaviruset.

Det danska handbollsförbundet bestämde sig då för att ta över hela mästerskapet – men behövde grönt ljus från regeringen.

Med tio dagar kvar till EM kom äntligen klartecken från regeringen att anordna mästerskapet.

– Till alla er som jobbat hårt för att EM i Danmark ska kunna genomföras och som ser fram emot att följa mästerskapet: Nu finns grönt ljus för att arrangera hela EM på dansk mark, skriver kulturministern Joy Mogensen (S) i sociala medier.

Även det europeiska handbollsförbundet har rapporterat om nyheten i ett pressmeddelande.

Respekt för situationen

Förbundskapten Tomas Axnér är glad över att ett beslut äntligen har fattats.

– Oerhört skönt att få den här bekräftelsen, säger han till SVT Sport.

I morgon samlas det svenska laget i Trollhättan för att ladda upp inför EM.

– Jag har planerat utefter att EM ska bli av och inte försökt att lägga så mycket energi på om det blåses av eller inte. Men det är klart att det hade varit lite märkligt att åka till samlingen i morgon utan att veta om EM ska spelas. Nu är det bara att fortsätta på planen vi har, säger Axnér.

Axnér har förståelse för att beslutet från danska regeringen dröjt.

– Jag har all respekt för situationen med pandemi och smittspridning. Sedan är det många människor som lagt ner mycket jobb för att det här ska kunna genomföras. och det är klart att när det drar ut på tiden blir man ju orolig att allt jobb som lagts ner ska rinna mellan fingrarna.

KLIPP: Kaos runt handbolls-EM (22 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.