Tomas Axnér laddar inför Norge-matchen. Foto: Bildbyrån

”Norge har extremt mycket att förlora”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Axnér coachar den viktigaste matchen i sitt liv. I kampen om OS-brons tycker han att Sverige slår ur underläge.

– Vi har allt att vinna. Norge har extremt mycket att förlora.

Många såg Norge som klar guldfavorit – en final mot Frankrike var ingen högoddsare.

Men norskorna förlorade semifinalen mot ryska laget och ställs nu mot Sverige.

Tokyo 2020

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér, som redan nu är historisk med det svenska landslagets OS-framgångar, imponeras av norskornas stabilitet och snabbhet.

– Vi måste vara på hugget hela tiden, det går fort och de kommer igen och igen och igen. Det gäller att ha fokus och orka, inte tappa koncentration och positioner på planen.

Slog ut Sverige två gånger

Norge har, bortsett från OS i Aten 2004, varit topp fyra i samtliga olympiska spel sedan 1988. Två guld har det blivit, i London och i Peking Grannlandet har vunnit sex av åtta mästerskapsmatcher mot Sverige på 2000-talet. Det var också Norge som slog ut Sverige i OS-kvartsfinal i både Peking och Rio.

Tomas Axnér om hur Sverige ska lyckas pressa favoriten:

– Jag tror att mycket handlar om att ta dem till en punkt där det blir jobbigt för dem, och den punkten kommer kanske inte i minut 50 utan kanske i minut 55, där de helt plötsligt i slutet av matchen har mycket att förlora.

Sverige kommer in som underdog, tycker han.

– Vi har allt att vinna i den här matchen och Norge har extremt mycket att förlora, om man pratar om rivalitet mellan länder och position inom världshandbollen och vad de hade för mål med den här turneringen kontra oss.

Såg matchen igen

Den viktiga linjespelaren Linn Blohm håller med. Hon har brutit ihop och kommit igen efter semifinalförlusten mot Frankrike, där hon fick rött kort efter tre utvisningar. Hon berättar att hon såg matchen en gång till i efterhand för att försöka lära sig något. Plågsamt?

– Ja, men så är det ibland. Men det är också lärorikt, man lär sig av sina misstag.

Hur ska det bli att möta Norge?

– Det kommer att bli extremt tufft, säger Blohm och fortsätter:

– De är besvikna samtidigt som vi aldrig har varit i den här situationen förut, och jag hoppas väl att det är till vår fördel samtidigt som de kommer att vara extremt revanschsugna, de vill inte heller åka hem tomhänta.

KLIPP: Magnus Grahn efter förlusten i semifinalen (6 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet