Sverige besegrade Qatar. Foto: Bildbyrån

Pressat Sverige tog fjärde raka – vann rysarmöte med Qatar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i VM var Sverige riktigt pressat. Men det gick igen. Mycket tack vare Lukas Nilsson och Mattias Zachrisson lyckades Sverige vända underläge och vinna mot Qatar med 23-22. Andreas Palicka räddade Sverige med en sista sekunden-parad.

– De får oss att spela handboll som vi inte vill spela, säger Sveriges assisterande förbundskapten Martin Boquist till SVT Sport.

Sverige har hittills haft ett ganska behagligt VM. Men mot Qatar blev det allt annat än enkelt. I början av den andra halvleken var Sverige ett tag i tremålsunderläge – och anfallsspelet hackade.

Efter att Sverige gått i kapp och förbi, mycket tack vare två spelade som briljerade framåt – Lukas Nilsson och Mattias Zachrisson, blev slutet sedan oerhört dramatiskt. Zachrisson var oerhört effektiv och satte sju av åtta skott.

Handbolls-VM

”Deras målvakt håller världsklass”

Ett svenskt ras på slutet gjorde att det till slut var Andreas Palicka som räddade Sverige från ett oavgjort resultat. Palicka landade till slut på fina 41 procent i räddningsprocent.

Till slut blev det 23-22 i Sveriges favör.

– Qatar är bättre i 50 minuter, vi i 8 – då vänder vi matchen. De har taktpinnen, vi faller in i deras låga tempo. Dålig landskamp av oss, säger Andreas Palicka till SVT Sport.

”Qatar kör med oss”

– Jag tycker de visar att de håller en hög nivå, bra försvarsspel och fantastiskt målvaktsspel, de får oss att spela handboll som vi inte vill spela. Vi vill ju ha lite mer flöde, säger Sveriges assisterande förbundskapten Martin Boquist till SVT Sport. Men vi vann matchen på ett annat sätt och det är vi oerhört glad för.

I en svängig, dramatisk match, stack målvakterna i båda målen ut. Palicka, som klev fram när Sverige låg under och 41-årige Danijel Zaric i Qatars mål, som stod för flera kvalificerade räddningar.

Ungern vidare tillsammans med Sverige

– Jag kollade upp när de fick bollen så jag fattade att det skulle bli sista avslutet. Härlig känsla när han blåste av. Och lättnad. Det är en styrka att vinna dåliga matcher. Och idag gör Qatar det riktigt bra, säger Andreas Palicka.

Ungern gör Sverige sällskap till mellanrundan i handbolls-VM. Det står klart efter den oavgjorda rysaren mot Egypten, som innebär att Ungern har sex poäng efter fyra matcher.

Sverige och Ungern möts i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet