Ola Bränholm tycker att Linn Blohms mästerskap var av absoluta världsklass. Foto: Bildbyrån

”Sverige har fått en spelare som håller absolut toppklass i världen”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

OS blir kul med världens bästa Blohm

Efter morgonens kross mot Tyskland är Sverige ”klart” för OS i Tokyo nästa sommar. Ok, Senegal och Argentina måste besegras i kvalet men det är en så kallad formalitet. Och med världens bästa Blohm i laget så kan det mästerskapet bli väldigt roligt!

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Inför VM skrev jag om ”lägsta förväntningarna under 2010-talet”. Med många stjärnor borta eller nyligen tillbaka så gick det inte att kräva så mycket. ”Sverige bör vinna enkelt mot Kongo-Kinshasa, Kina och Argentina och jag tror även man slår hemmanationen Japan men förlorar mot Ryssland. […] Stalltipset är att detta ”nya Sverige” när VM avslutas om två veckor har slutat någonstans mellan plats 5-8. Högre förväntningar än så har jag inte.”

”Blohm bäst av alla”

Det blev ungefär precis så, idag skriver vi plats sju på slutraden. Några väldigt bra insatser som den idag mot Tyskland, några klart svagare. Mamma Bella var stundtals briljant, stundtals långt ifrån toppnivå. Detsamma gällde en hel del andra av nyckelspelarna.

Handbolls-VM

Men en spelare har på allvar tagit steget in i yttersta världstoppen. Linn Blohm – herregud vilket VM tjejen från Gustavsberg gjort! Nyckelspelare bakåt, bäst av alla framåt. Sverige har fått en linjespelare som i båda ändar av banan håller absolut toppklass i världen. Blohm som faktiskt bara är 27 år, och i sin unga karriär missat över två hela säsonger (en pga korsbandsskada och en för graviditet/mammaledighet) är nu uppe på översta hyllan i världshandbollen.

Hyllad av Johansson

Sveriges före detta och Montenegros nuvarande förbundskapten Per Johansson som otvivelaktigt är en av de största experterna inom internationell damhandboll twittrade under matchen. ”Linn Blohm är bästa linjespelaren i världen just nu. Sicket självförtroende hon spelar med. Storklubbsmaterial så det skriker om det…”.

Med Blohm (och Lagerquist) i fortsatt fin linjeform. Med Bella Gulldén tillbaka på riktigt. Med Sabina Jacobsen och kanske Johanna Westberg åter i truppen. Ja då kan OS i Tokyo bli en stor framgång nästa sommar. Sverige hade trots allt en fin utveckling under detta mästerskap, semifinalen var nära redan nu. Med fler pusselbitar på plats så kan damerna mycket väl ta sin första OS-medalj någonsin nästa sommar.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Handbolls-VM

Mer i ämnet