Sverige VM–sjua efter seger mot Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann den viktiga placeringsmatchen mot Tyskland med överlägsna 35-24 och slutar sjua i VM. Det innebär att Blågult får ett lättare motstånd i OS-kvalet som inleds i mars.

– Det är lag vi ska slå om vi gör vårt jobb, säger Bella Gulldén till SVT Sport.

Sverige-Tyskland kändes öppet och jämnt på förhand, men slutade med svensk storseger.

Det blågula laget spelade sin nionde match på 13 dagar, men krigade i försvaret och flög fram i anfallen mot ett Tyskland som var betydligt tröttare.

Handbolls-VM

– En otroligt bra laginsats i dag. Vi spelar väldigt bra försvarsspel vilket gör att vi får utdelning framåt och kan göra lätta mål, säger mittsexan Linn Blohm till SVT Sport.

Blohm bästa svenska i VM

Segersiffrorna skrevs till hela 35-24, där Bella Gulldén satte sju straffmål av sju möjliga. Även Carin Strömberg och Jamina Roberts var sylvassa i luftrummet och Linn Blohm krönte mästerskapet med ytterligare fem mål.

Ett värdigt avslut på ett VM där Sverige kan lämna Japan efter några svängiga matcher, från den fantastiska upphämtningen mot Spanien till den tunga förlusten mot Montenegro.

– Jag tycker vi börjar otroligt bra sen har vi en stor dipp. Men i dag fick vi visa vad vi verkligen kan, synd bara att det inte hände mot Montenegro. Men samtidigt, nu fick vi ett bra avslut och kan åka hem med raka ryggar, summerar Blohm turneringen.

ARKIV: Sverige förlorade mot Montenegro (11 december)

Enklare väg till OS i Tokyo

Montenegro, med svenska Per Johansson i ledarrollen, vann matchen om femteplatsen mot Serbien med 28-26 tidigare under fredagsmorgonen.

För Blågult väntar nu betydligt enklare motstånd i OS-kvalet som spelas den 19–22 mars inför sommarens olympiska spel i Tokyo: Argentina, Senegal och VM-tvåan, där de två bästa lagen i gruppen går till OS.

– Det betyder mycket, nu ser det enklare ut att ta sig till OS. Det är lag vi ska slå om vi gör vårt jobb, säger Bella Gulldén till SVT Sport.

Handbollförbundet vill arrangera OS-kvalet

Matcherna kanske kommer spelas i Sverige. En nation i respektive grupp står som arrangör för OS-kvalet och svenska handbollförbundet har flaggat för att de kommer söka värdskapet för Sveriges kvalgrupp.

– Det är ganska hårda arenakrav som också måste stämma tidsmässigt. Vi måste få loss det. Vi tittar alltid på möjligheten att söka det, har generalsekreteraren Robert Wedberg tidigare sagt till TT.

SPECIAL: Vem har mest fuffens för sig i landslaget?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet