Nio mål av Carin Strömberg i dag. Foto: Bildbyrån

Svensk briljans – körde över regerande mästaren

Först en övertygande seger mot Spanien i premiären.

Och i dag blev det en ny överkörning när de svenska handbollsdamerna otippat slog den regerande OS-mästaren Ryska olympiska kommittén (ROK).

Slutresultatet skrevs till 36-24 på Yoyogi National Gymnasium.

– I dag fortsätter vi bara, varenda en som kommer in presterar, otroligt kul, säger mittsexan Linn Blohm till TT.

En på förhand tung kostym att fylla. Hittills har det dock mestadels handlat om att Carin Strömberg axlat spelförarrollen som Bella Gulldén lämnat efter sig. I dag stod hon för hela åtta mål.

– Vilken laginsats och vilket gäng vi är. Det är så jävla kul att se alla tjejer, säger målvakten Johanna Bundsen till TT.

Tokyo 2020

Matchen började målsnålt och det stod 1-1 efter sex minuters spel. Men Sverige skulle sedan imponera. Svenskorna visade upp ett tålmodigt, pricksäkert offensivt spel och tät en defensiv som gjorde att de, till mångas förvåning, hade ledningen med 8-4 halvvägs in i den första halvleken.

Klar ledning i halvtid

Därifrån kom det ryska laget tillbaka och hämtade upp till ett måls marginal. Sverige tog sedan en timeout – som skulle visa sig vara värdefull.

Blågult gick sedan ut i halvtid med ett bekvämt övertag till resultatet 15-9, efter en första halvlek innehållande sex mot fem-läge vid totalt tre tillfällen. Strömberg, som stod för en fin insats i premiären mot Spanien, ledde i mångt och mycket Sverige när hon gjorde en tredjedel av målen under den första halvtimmen.

Självförtroendet på topp

Det var därefter inte något fel på det svenska självförtroendet i den andra halvleken. Det ryska laget hade ett numerärt överläge efter fyra minuters spel – men det verkade inte bekymra Sverige som bjöd på en japanare när just Strömberg spelade fram till Mathilda Lundström som satte 18-11.

Och matchen, som började fattigt på resultattavlan, utvecklades till en målfest.

Jamina Roberts växlade upp sista 30 minuterna och stod för en svårtstoppad prestation. Vänsternian tog sig konstant förbi det ryska försvaret och landade på hela sju mål i överkörningen av ROK.

Siffrorna skrevs till slut till mäktiga 36-24 efter den svenska uppvisningen.

– Vi vinner med tolv mot ryskorna, det är fantastiskt, säger Bundsen till TT.

Nu väntar Frankrike för svensk del. Matchen spelas på onsdag.