Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Madeleine Gustafsson om smärtorna och när hon insåg att karriären var över. Foto: Bildbyrån/SVT

Tidigare handbollsmålvakten Madeleine Gustafsson om ryggskadan som satte stopp för karriären

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Gustafsson, då Grundström, var under flera år Sveriges bästa handbollsmålvakt. Men hon drogs med en envis ryggskada, som blev slutet på karriären.

– När jag inte ens kunde gå insåg jag: det är över, berättar hon i ”Elitidrottens pris”.

Totalt spelade Madeleine Gustafsson 148 landskamper för Sverige mellan 2001-2009 och deltog i både OS, VM och EM.

Men parallellt med den framgångsrika karriären kämpade hon med en ständigt smärtande rygg. När det var som värst kunde hon inte resa sig ur sängen eller gå på toaletten själv.

SVT Sport granskar

En VM-kvalmatch mot Montenegro hemma i Skövde 2009 blev ödesdiger.

– Vi vann matchen men efteråt kunde jag nästan inte lyfta väskan. Två dagar senare så brakade ryggen. Ändå knaprade jag smärtstillande och satte mig på planet till Montenegro för att spela returen. Men där insåg jag: det här kommer inte gå, säger hon i ett specialprogram om ”Elitidrottens pris” i SVT Play.

Smärta vanligast i rygg och knä

I en enkät som SVT Sport har skickat ut till tidigare svenska elitidrottare, uppgav mer än hälften av de drygt 150 som svarade att de har fysisk smärta i dag till följd av idrottskarriären.

Absolut vanligast bland de som svarade är smärta i rygg och knä. Följt av smärta i fötter, nacke och höft.

”Jag var väl lite blåst”

För Peter Häggström Lindekrantz, tidigare längdhoppare och sprinter, kom ryggproblemen efter den aktiva karriären. Redan som 16-åring visade en röntgen att han hade en skada i ryggen. Men eftersom den inte smärtade då, körde han på – trots omgivningens varningar.

– Jag var väl lite blåst (skratt). Nej, men man är ung och tänker bara kortsiktigt. Det handlade bara om nästa tävling, nästa SM-guld, nästa mästerskap, säger han.

Se hela programmet ”Special: Elitidrottens pris” i SVT Play.

Fotnot: För några år sedan genomgick Madeleine Gustafsson en lyckad operation som tog bort mycket av ryggsmärtan. Däremot har hon fått en diagnos om reumatism, som påverkar hennes vardag i dag.

SE MER: Peter Häggström Lindecrantz: ”Får mycket skylla mig själv”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Resultat från enkäten

Blev du allvarligt skadad under din idrottskarriär? (Ådrog du dig en skada som gjorde att du var borta från idrotten längre än 6 månader?)

Ja 35 %

Nej 65 %

Har du någon fysisk smärta i dag till följd av din idrottskarriär?

Ja, varje dag 14 %

Ja, ibland 38 %

Nej 47 %

Vet ej 1 %

Behöver du ta smärtstillande i dag med anledning av skadan?

Ja 15 %

Nej 83 %

Vet ej 2 %

Efter att du avslutade karriären, har du någon gång mått psykiskt dåligt till följd av elitidrotten?

Ja 25 %

Nej 71 %

Vet ej/ej svar 4 %

Om du haft fysiska besvär efter din karriär, har du fått hjälp från någon funktion inom idrotten (tex förbund, klubb, landslag) när det gäller rehabiliteringen?

Ja 9 %

Nej 71 %

Vet ej 4 %

Ej svar 16 %

Om du haft psykiska besvär efter din karriär, har du fått hjälp från någon funktion inom idrotten (tex förbund, klubb, landslag) när det gäller rehabiliteringen?

Ja 3 %

Nej 84 %

Vet ej 13 %

Enkäten skickades till 236 svenska landslagsidrottare som var aktiva 2002 inom 19 olika sommar- och vintersporter. 153 av idrottarna svarade på enkäten, dvs 64,8 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet