EM-gruppspelet lottat – rivalmöte för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges damer lottades i grupp B, till handbolls-EM i Montenegro.

Sverige ställs mot Danmark, Slovenien och Serbien.

– Vi hamnade i en svår grupp, säger förbundskapten Tomas Axnér till SVT Sport.

Under torsdagseftermiddagen var det dags för EM-lottning och det bjöds på fiolspel och fridans i Sloveniens huvudstad, Ljubljana.

Sverige, som säkrade spel i EM redan när man slog Island i näst sista kvalmatchen, hamnade i seedningspott 2 tillsammans med Nederländerna, Montenegro och Ungern. Polen, som slutade på 14:e plats av 16 lag i EM 2020, har seedats tillsammans med Norge, Danmark och Frankrike, vilket Handbollskanalen var först att rapportera om, efter att Ryssland uteslutits.

”Vi har stor respekt”

Sveriges damer hamnade i grupp B tillsammans med Danmark, Slovenien och Serbien. Ett Serbien som vann med 24-21 mot Sverige den 3:e mars tidigare i år. Två dagar senare tog man revansch när man vann med 33-25.

Tuff lottning om man frågar förbundskapten Tomas Axnér.

– Vi har möjlighet, det blir häftiga matcher att spela. Svåra motstånd, vi behöver inte springa och gömma oss utan vi har stor respekt för de vi ska möta. Jag hoppas och tror att vi kan gå vidare med lite poäng från gruppspelet, säger han.

EM inleds i november

Sverige mötte Danmark i senaste EM-slutspelet. Då blev det förlust med 22-24. Mot Danmark de senaste tio åren har Sverige fyra vinster och fem förluster. Slovenien mötte man senast i VM-åttondelen 2017 där Sverige tog en komfortabel seger med 33-21.

– Vi hamnade i en svår grupp med hemmanationen Slovenien som kommer vara en häxkittel. Serbien har vi ganska bra koll på. Danmark har varit väldigt bra på de senaste mästerskapen och genomgått en generationsväxling och är en stor medaljkandidat. Det blir en final i den gruppen för oss, säger Axnér.

EM-slutspelet spelas i Montenegro, Nordmakedonien och Slovenien mellan den 4 och 20 november.

KLIPP: Sverige klart för elfte raka handbolls-EM (21 april)

FAKTA: HANDBOLLS-EM 2022

Efter gruppspelet går de tre bästa lagen från varje grupp vidare till huvudrundan. Där delas lagen upp i två nya grupper från vilka de två bästa nationerna avancerar till semifinal. De två tredjeplacerade lagen gör upp i en match om femteplatsen.

Samtliga grupper:

Grupp A: Norge, Ungern, Kroatien och Schweiz.

Grupp B: Sverige, Danmark, Slovenien och Serbien.

Grupp C: Frankrike, Nederländerna, Nordmakedonien och Rumänien.

Grupp D: Polen, Montenegro , Tyskland och Spanien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.