Premiärhotet: ”Är en av världens bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska nyckeln i EM-premiären mot Bosnien-Hercegovina?

Få hål på målvakten Benjamin Buric.

– Han är en av världens bästa, säger lagkamraten Hampus Wanne.

Buric är med i toppen i målvaktsligan i tyska Bundesliga och är spelaren som både Wanne och svenske målvaktsstjärnan Andreas Palicka pekar ut som det stora hotet inför torsdagens match i Bratislava.

– Bosnien i en premiär är lite obehagligt. De har en av världens bästa målvakter just nu i Buric som gör det jäkligt bra i Flensburg, och har varit i riktigt bra form de senaste sex månaderna, säger Palicka.

Hampus Wanne har spelat med Buric i flera år i Flensburg och känner målvakten väl.

”Stänger matcher”

– Senaste halvåret har han varit väldigt bra på att rädda bollar. Han är en väldigt glad prick, väldigt positiv. Han kan ha matcher där han stänger men samtidigt matcher där han inte tar någonting och det är det vi ska försöka lyckas med mot honom, säger vänstersexan.

Är det en fördel att ni spelar i samma lag, att du känner honom, eller har han en fördel mot dig?

– Någon form av fördel har jag alltid, det är jag som håller i bollen. Men det är klart, han vet alla mina skott, han vet min träffbild. Det ska bli kul, det är alltid roligt när man möter lagkamrater och folk man spelat med innan.

Testades positivt

31-årige Benjamin Buric har gjort 75 landskamper för Bosnien-Hercegovina. Han var ett frågetecken inför EM på grund av covidsmitta, men testades negativt och kunde återansluta till truppen.

I Flensburg är han också lagkamrat med Jim Gottfridsson och Anton Lindskog.

Sverige möter Bosnien-Hercegovina klockan 20.30 i kväll.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas 13–30 januari i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen). 24 nationer deltar.

Format: Sex fyrlagsgrupper (A–F), där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Sverige spelar i grupp E i Bratislava.

Sveriges matcher: Bosnien 13/1, Spanien 15/1, Tjeckien 17/1.

Mellanrundan med lag från grupperna D–F spelas också i Bratislava. Bland de troliga motståndarna där finns Tyskland, Norge och det ryska laget.

Semifinaler och final spelas i Budapest.

Spanien vann EM-finalen i Stockholm 2020 med 22–20 mot Kroatien. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.