SVT:s expert Magnus Grahn om måstematchen mot Polen. Foto: Bildbyrån

SVT-experten Magnus Grahn: ”Enorm press på Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver vinna sista gruppspelsmatchen – kvällens möte mot Polen – för att vara helt säker på avancemang i handbolls-EM.
– Det kommer vara en enorm press på Sverige, säger SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn.

Innan EM målades Sverige upp som en nation att gå långt i mästerskapet. När sista gruppspelsmatchen ska spelas finns ingen marginal för misslyckande. Sverige måste gå för seger.

– Pressen kommer inte bara från supportrar och arrangörer, också den inre pressen kommer vara stor, säger Magnus Grahn.

Försvarsmässigt har Sverige börjat EM bra, och även målvaktsspelet har varit bra. Men det svenska anfallsspelet går på kryckor. Kontringsspelet har hittills inte varit lyckat.

– Det har varit alldeles för ineffektivt, och för lite anfallsspel. Det är dåligt bolltempo, och alternativen i spelvalen är alldeles för få, för att man ska komma fram till mer breda lägen. Sedan håller våra kantspelare absolut yppersta världsklass, men vi har inte fått ut bollarna någonting på kanterna.

”Prestationen gör mig orolig”

Grahn ser en risk med att handbolls-EM tar slut för svenskt vidkommande i och med matchen mot Polen.

– Hade du frågat mig innan EM, inte en chans. Men med tanke på hur spelet såg ut i söndags så blir jag orolig. Det är ingen självklarhet att vi slår Polen och tar oss vidare. Prestationen mot Slovenien i söndags gör mig orolig.

Polen – kraftfullt lag med storvuxet försvar

Magnus Grahn ser likheter i spelet mellan Slovenien, och kvällens motståndare Polen.

– Polen är ett kraftfullt stort lag, som spelar mycket med växelspel. De använder många spelare på banan för att komma i skytteläge. Precis som slovenerna är de storvuxna i sitt försvar.

– Jag tror att polackerna kommer spela lågt precis som slovenerna. Vi kommer möta ett likt polskt försvarsspel som vi hade mot Slovenien. Polen kommer ha mer skyttekraft utifrån. Det kommer passa oss ganska bra. Det kommer passa våra målvakter, och vårt sätt att spela försvar.

Favoritfallen: OS-år förklaring till underprestation

Favoriten Frankrike har överraskande åkt ur turneringen. Och stora handbollsnationen Danmark ligger risigt till. Precis som Sverige.

– Flera lag har överpresterat i den här turneringen. Jag tänker Ungern med ett relativt orutinerat lag. De har gjort en nysatsning, och stod för en imponerande kryssmatch igår.

– Portugal har historiskt sett varit bra på ungdoms- och juniorsidan. Man har väntat på A-genombrottet, nu fick de det.

– Den verkliga anledningen tror jag ändå är att de största nationerna, när det är OS-år, historiskt sett presterar sämre under Europamästerskapet samma år. Fokus från de stora stjärnorna ligger på kommande OS.

KLIPP: Sverige förlorade rysaren mot Slovenien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lukas Nilsson deppar efter förlusten. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer