Klarade triathlon med benproteser – hyllades på Idrottsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Hon amputerade benen för några år sedan men lyckades trots det genomföra Stockholm Triathlon 2015. På Idrottsgalan hyllades Shahrzad Kiavash efter sin imponerande bedrift. ”Vår prestation är ingenting mot det”, säger U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericsson.

Det var i mars 2012 som Boråstjejen Shahrzad Kiavash drabbades av en kraftig blodförgiftning till följd av en ovanlig meningokockbakterie. Kiavash opererades 40 gånger och var nära att dö, och läkarna tvingades till slut att amputera båda hennes underben.

Under Idrottsgalan på måndagskvällen fanns Kiavash på plats i Globen för att dela ut pris för årets prestation, och hon berättade då sin historia och hyllades stort av publiken.

”Hela mitt liv föll samman”

– Jag har hört om att det finns reservkrafter inom oss, nästan onaturliga som kommer fram när de behövs som mest. Det var först när jag provade mina nya ben som jag förstod hur svårt mitt liv skulle bli. Jag var knappt en skugga av mitt forna jag och hela mitt liv föll samman, inledde Kiavash.

Men livet skulle vända för Shahrzad Kiavash. När hon träffade sin personliga tränare Eva-Kajsa Andersson på hösten 2013 satte denne upp ett mål om att Kiavash skulle genomföra Stockholm Triathlon. Och förra året i augusti gjorde hon just det, klarade av att simma, cykla och springa sig genom Stockholm med proteser på benen.

– Att ta mig upp på benen och våga ta mig an en utmaning som till en början verkade helt omöjlig, det är mitt livs största prestation, berättade Kiavash innan hon delade ut priset för årets prestation till U21-landslaget.

”En förebild för oss alla”

Förbundskapten Håkan Ericsson passade då på att hylla Kiavash.

– Vår prestation är ingenting mot den berättelse som vi nyss fick höra. Det är full respekt och vi delar gärna det här priset med dig, sa Ericsson.

Även på Twitter hyllades Shahrzad Kiavash stort.

”Shahrzad Kiavash delade ut priset för årets idrottsprestation! Dela ut? Hon skulle ha haft priset själv istället.”, skriver Jörgen Mellerby.

”Shahrzad Kiavash är en förebild för oss alla. Ingenting är omöjligt!”, menar Annan Stenberg.

”När man hör Shahrzad Kiavash berätta sin historia trillar tårarna på kinden, vilken prestation.” twittrar Fredrik Backlund.

Se hela Shahrzad Kiavashs berättelse i spelaren ovan, och även Håkan Ericssons hyllning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer