Thomas Bach är inte glad över att Ukraina uppmanar till bojkott om Ryssland får delta i OS. Foto: TT Nyhetsbyrån

IOK-basen Thomas Bach kritiserar Ukrainas olympiska kommitté: ”Strider mot vad vi står för”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Bach, ordförande i den Internationella olympiska kommittén, säger att Ukrainas krav på att bojkotta OS i Paris 2024 om Ryssland deltar bryter mot de olympiska principerna.

Bach uttrycker i ett brev som har skickats till Ukrainas olympiska kommitté, att det är ”mycket beklagligt” att de pressar andra länder till bojkott.

Det var i januari som IOK öppnade för att tillåta Ryssland och Belarus att få tävla i OS under neutral flagg. Ukraina reagerade med ilska och menade att Ryssland för ett krig.

”Att hota med bojkott går emot den olympiska rörelsen. Det strider mot vad vi står för”, skriver Bach och poängterar sedan att det ännu inte har förts några konkreta diskussioner om Rysslands och Belarus eventuella OS-deltagande.

Idrott och politik

”Ställer sig på angriparens sida”

De båda organisationerna ”Athletes for Ukraine” och ”Global Athlete” fördömer Bachs uttalande.

”IOK fortsätter att ställa sig på fel sida av historien”, skriver de, enligt nyhetsbyrån Reuters, och fortsätter senare:

”Att de ställer sig på angriparens sida, emot krigets offer, strider mot den olympiska andan”.

SE MER: Starka reaktioner mot IOK (1 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet