Eteri Tutberidze får Rysslands förnämsta utmärkelse Alexander Nevskijordern. Foto: Bildbyrån

Kritiserad av IOK:s ordförande – belönas av Vladimir Putin

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin belönar konståkningstränaren Eteri Tutberidze med Rysslands förnämsta utmärkelse – Alexander Nevskijordern.

Tutberidze kritiserades under OS förra året av IOK-ordföranden Thomas Bach för hur hon behandlade Kamila Valieva.

– Det var väldigt upprörande att se, sade Bach.

Turerna kring det då 15-åriga underbarnet Valieva dominerade nyhetsförmedlingen vid vinter-OS i Peking för ett år sedan. Valieva var en av favoriterna till individuellt guld. Hon bidrog till det ryska lagguldet varpå ett test taget inför spelen visade att hon var dopad.

Efter överklagande fick hon tävla vidare och slutade fyra. Valieva föll flera gånger under det fria programmet och lämnade arenan i tårar.

– Jag måste säga att jag blev väldigt, väldigt upprörd när jag tittade på tävlingen på tv, sade Bach på en presskonferens under OS.

– När jag efteråt såg hur hon blev emottagen av sitt team, med en enorm kyla. Det var isande att se, att i stället för att hjälpa henne och stötta henne kunde man känna den här kyliga stämningen.

Eteri Tutberidze ifrågasatte öppet vad Valieva höll på med, varför hon ”gav upp”.

Ryskan har tränat en rad framgångsrika ryska konståkare, som OS-vinnarna Alina Zagitova och Anna Sjtjerbakova men har ifrågasatts för sina metoder.

I sitt dekret motiverar den ryske presidenten Valdimir Putin valet av Tutberidze som en av tre mottagare av Alexander Nevskijorden:

”För att ha säkerställt framgångsrik träning av idrottare som uppnådde höga idrottsprestationer”.

KLIPP: Världsrekord av 15-åring i EM-debuten (13 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.