Kamila Valieva frias av RUSADA. Foto: Bildbyrån

Rusadas dom: Kamila Valieva bär inget ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska antidopningsbyrån Rusadas utredning är klar.

Deras slutsats: konståkerskan Kamila Valieva, 16, har inte gjort sig skyldig till dopningsbrott.

Den internationella byrån Wada är ”bekymrade” över den uteblivna påföljden.

Rusada har meddelat Wada att även om ett brott mot antidopningsreglementet skedde, så bar Kamila Valieva inget ansvar.

Någon ytterligare motivering har de inte gett.

Ett beslut som inte alls faller Wada i smaken. Så sent som i november begärde den internationella antidopningsorganisationen att Idrottens skiljedomstol, Cas, skulle stänga av Kamila Valieva i fyra år eftersom Rusada tagit så lång tid på sig att bedöma fallet.

Men nu har alltså Rusada tagit ett beslut i frågan och Wada har i sin tur begärt att få ta del av det i sin helhet. Och de meddelar att de ”inte kommer att tveka” att överklaga domen till Cas om det skulle visa sig vara nödvändigt.

Om de får ta del av det fullständiga beslutet återstår dock att se. Rusada har nämligen tidigare meddelat att domen inte kommer att offentliggöras med hänsyn till att Kamila Valieva är minderårig.

Valieva lämnade ett positivt dopningsprov i samband med de ryska mästerskapen i december 2021, vilket inte uppdagades förrän efter att hon lett det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen i Peking i februari. Hon stängdes av men fick efter en överklagandeprocess i Cas tävla vidare i OS.

ARKIV: Cas om att Valieva fick tävla vidare i OS (14 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.