• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Ryska Kamila Valieva anklagas för dopning. Foto: How Hwee Young/EPA/TT

Wada: Stäng av konståkaren Kamila Valieva i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Fyra år.

Så länge vill antidopningsorganisationen Wada se att idrottens skiljedomstol, Cas, stänger av den ryska konståkerskan Kamila Valieva, 16.

Wada vill även se att Valieva diskvalificeras från de tävlingsresultat hon åstadkommit från den 25 december i fjol, datumet då den då 15-åriga Valieva testade positivt för trimetazidin, en medicin som primärt används för att öka blodflödet till hjärtat, vilket kan hjälpa till med uthålligheten.

Valieva lämnade ett positivt dopningsprov i samband med de ryska mästerskapen i december 2021, vilket inte uppdagades förrän efter att hon lett det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen i Peking i februari. Hon stängdes av men fick efter en överklagandeprocess i Cas tävla vidare i OS.

Cas har inlett en utredning

Rusada, Rysslands antidopningsorganisation, har inte stängt av henne under dopningsutredningen och Valieva har fortsatt att tävla nationellt.

Cas, som fattar beslutet och som nu inlett en utredning, meddelar att inblandade parter har 30 dagar på sig att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.