Kamila Valieva. Foto: TT

Tålamodet tog slut: Valievafallet till Cas

Uppdaterad
Publicerad

Wadas hot blir verklighet. Idrottsdomstolen Cas får ta över dopningsärendet kring den ryska konståkerskan Kamila Valieva, efter att Rusada inte hanterat ärendet tillräckligt snabbt.

För en tid sedan meddelade Rysslands antidopningsorganisation Rusada att dopningsärendet kring den ryska konståkerskan Kamila Valieva ska hållas konfidentiellt eftersom Valieva bara var 15 år när hon åkte fast för dopning. Wada hotade att ta ifrån Rusada ärendet om inte en dom i fallet kom snarast, och nu gör Wada slag i saken.

Det blir idrottens skiljedomstol Cas som får ta beslut.

”Trots varningen gjordes inga framsteg av Rusada. Därför kan jag bekräfta att Wada tagit ärendet direkt till Cas”, skriver Wada-ordföranden Witold Banka på Twitter.

Kamila Valieva lämnade ett positivt dopningsprov i samband med de ryska mästerskapen i december 2021, vilket inte uppdagades förrän efter att hon lett det ryska laget till OS-guld i Peking i februari. Hon stängdes av men fick efter en överklagandeprocess i Cas tävla vidare i OS.

Valieva påstod att hon av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin innehållande den förbjudna substansen trimetazidin.

Rusada har inte stängt av henne under dopningsutredningen och Valieva har fortsatt att tävla nationellt.

Kamila Valieva: ”Vi är så glada att du tar dig tid att träffa oss” (26 april 2022):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamila Valieva: ”Vi är så glada att du tar dig tid att träffa oss” Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.