Kamila Valieva. Foto: TT

Snabb dom – annars tar Wada Kamila Valievafallet till Cas

Uppdaterad
Publicerad

Internationella antidopningsbyrån Wada vill att det omgående kommer en dom i fallet kring ryska konståkerskan Kamila Valieva.

Annars tar man ärendet vidare till Cas.

I förra veckan meddelade den ryska antidopningsorganisationen, Rusada, att dopningsärendet kring den ryska konståkerskan Kamila Valieva kommer att hållas konfidentiellt.

Det oroar Internationella antidopningsorganisationen, Wada, som nu vill att en dom ska komma snarast.

Annars hotar Wada med att ta ärendet, som hanteras av Rusada, till Idrottens skiljedomstol, Cas.

”Wada bekymras över det fortsatta dröjsmålet i behandlingen av Kamila Valievas ärende och har gett Rusada ett formellt besked att om frågan inte snart avgörs så kommer de utnyttja rätten att ta det direkt vidare till Idrottens skiljedomstol (Cas)”, skriver Wadas ordförande Witold Banka på Twitter.

Kamila Valieva sades av misstag ha fått i sig trimetazidin genom en släktings hjärtmedicin inför OS i Peking, något som uppdagades under vinterspelen tidigare i år.

Rusada hänvisar till konståkarens status som en ”skyddad person”. Denna status gällde för Valieva, eftersom hon var under 16 år när hon lämnade ett positivt dopningsprov.

Kamila Valieva: ”Vi är så glada att du tar dig tid att träffa oss” (26 april 2022):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.