Thomas Bach. Foto: Bildbyrån

IOK: Inte säkert att sanktionerna lyfts trots vapenvila

Publicerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar alla medlemsförbund att inte bara bojkotta ryska tävlingar, utan också att inte tillåta ryska eller belarusiska utövare. Nu meddelar man att det inte är säkert att vapenvila eller en fredsuppgörelse innebär lyfta sanktioner.

– Vi har lämnat det här öppet, säger ordförande Thomas Bach.

Thomas Bach, IOK, berättar att man inte har satt några kriterier för vad som krävs för att deras uppmaningar ska hävas.

– Vi har lämnat det här öppet. Det var väldigt svårt att sätta en deadline eller att definiera något som skulle leda till tuffare sanktioner eller att sanktionerna hävs, säger ordföranden.

Idrott och politik

I dag kom beskedet att ryska idrottare får tävla i Paralympics, men under neutral flagg. Många idrottsförbund har tagit beslutet att porta ryska idrottare helt.

IOK har medvetet hållit sina formuleringar öppna och allmänna.

– Vi har hållit det i generella termer för att sedan noggrant följa situationen och anpassa oss till den fortsatta utvecklingen, säger Bach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet