Falunspelaren stängs av – i åtta matcher

Uppdaterad
Publicerad

Under en SSL-match mellan Falun och Jönköping vevade Patrik Rokka ner Jönköpingspelaren Filip Åkerblom med klubban.
Rokka fick matchstraff och blev sedan avstängd i väntan på beslutet från den juridiska nämnden. Ett straff som nu kommit. Det blir totalt åtta matcher för Falunspelarens attack.
”Någon annan påföljd än en kännbar avstängning kan inte komma i fråga”, skriver den juridiska nämnden i sitt beslut.

Det var under en av årets första matcher i SSL som incidenten skedde.

Efter ett avslut mot mål fick Patrik Rokka en knuff som han besvarade genom svinga sin klubba mot Jönköpingsmålvakten och backen Filip Åkerblom. Deb sistnämnda träffades av klubben på halsen och föll omkull vilket gav Rokka ett matchstraff och en anmälan till juridiska nämnden (JN) som stängde av honom i väntan på dom.

Avstängd åtta matcher

En dom som nu har kommit och blir åtta matcher lång.

”Gällande straffvärdet kan enligt nämndens mening någon annan påföljd än en kännbar avstängning inte komma i fråga”, skriver jurdiska nämnden i sitt beslut.

I sitt motiveringsbeslut skriver juridiska nämnden att Rokkas handling är medveten och med direkt avsikt att skada när han slår sin motspelare på halsen.

”JN kan konstatera vidare att angreppet som sådant inte sker med våldsam kraft men att detta uppenbarligen sker med en sådan betydande kraft så att motspelaren ska åsamkas smärta. JN konstaterar vidare att risken för att motspelaren ska åsamkas allvarlig skada är enligt nämndens mening uppenbar och användningen av klubban som tillhygge ska vid bedömningen anses som en försvårande omständighet.”

I det utdömda straffet räknas den match som Patrik Rokka redan missat, i väntan på sin avstängning, in och Falunspelaren har därmed sju återstående matcher kvar på straffet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.