Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ordföranden: ”Coronapandemin är inte rättvis” Foto: Bildbyrån/SVT

Ordföranden om Dalens överklagan: ”Coronapandemin är inte rättvis”

Uppdaterad
Publicerad

IBK Dalen överklagade i dag Svenska innebandyförbundets (SIBF) beslut att flytta ner laget från SSL.
Nu svarar svenska SIBF:s ordförande Märit Bergendahl på kritiken mot förbundet och ger sin syn på situationen.
– Vi har fattat det beslut som vi har gjort från det regelverk vi har, säger SIBF:s ordföranden.

När SSL dam ställdes in tog Svenska innebandyförbundet (SIBF) beslutet att flytta ned de två lag som låg under strecket.

Ett av lagen var Umeålaget Dalen som hade två poäng upp till säker mark med två omgångar kvar.

I dag överklagade Umeålaget SIBF:s beslut till Riksidrotssnämnden (RIN).

– Jag har full förståelse för att Dalen och säkert många andra också inte är nöjda med situationen och det är inte vi heller. Vi hade helst sett att alla fått spela klart och alla som skulle kvala hade fått kvala, säger Bergendahl,

Svarar på kritiken

Dalen menar bland annat i sin överklagan att man inte fått en sportslig chans och att man hade kunnat göra undantag som bland annat handbollen och volleybollens högstaligor har gjort.

– Jag gör ingen bedömning av den sportsliga chansen. Och det har inte heller över huvud taget diskuterats vilka föreningar som åker ur eller stannar kvar utan vi har endast tittat på reglerna och försökt skapa en helhetssyn från förbundsserierna och neråt, säger SIBF:s ordförande.

SIBF:s beslut togs i samråd med elitföreningarnas intresseorganisation Föreningen Svenska Superligan, efter en utredning som gjorde av tävlingsutskottet (där SIBF-medarbetare ingår).

– Frågan om att utöka SSL har (före coronautbrottet) varit uppe ett par gånger på tävlingskongressen och röstats ner varje gång så känns det inte som att det hade varit vettigt, säger ordföranden och förtydligar:

Dalen tycker inte att man fick någon sportslig rättvisa, hur ser du på det?

– Jag tror inte man kan prata om rättvisa i dessa tider. Coronapandemin är inte rättvis. Den slår inte rättvist, vissa förlorar sina närstående, vissa får jobba jättemycket, det är ingen rättvisa i detta. För vår del handlade det om att fatta ett beslut som var så genomtänkt som möjligt med den situation som vi hade och de regler som vi har och det tycker vi att vi har gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer