Falun tog tredje raka SM-guldet – avgjorde med konstmål

Falun höll för favorittrycket och är nu mesta mästare – men det blev en rysarfinal.

Mot uppstickaren Kalmarsund kom tredje raka SM-guldet när man vann med 5-4 efter ett konstmål från Emil Ruud.

– Jag kom ur vinkel och tänkte ”varför inte testa”?, säger Ruud till SVT Sport efter segern.

Falun är återigen svensk mästare i innebandy. Efter ett konstmål från Emil Ruud i slutminuterna kunde man vinna mot Kalmarsund med 5-4 och säkra sitt tredje raka guld. Och med klubbens totalt sjunde guld är Falun nu också mesta mästare.

– Det är bara glädje, så jävla skönt, säger matchvinnaren Ruud efter guldet.

Men trots att Falun var tydlig favorit mot Kalmarsund, som aldrig spelat en SM-final, var det just Kalmarsund som öppnade målskyttet när innebandyn var tillbaka i Avicii Arena.

Drygt sexton minuter in i första perioden hittade Kevin Haglund in framför mål med en läcker passning från hörnet och Jesper Lindström skickade upp bollen i nättaket. Men ledningen blev kortvarig.

Kalmarsund knappade in

Bara några minuter senare hittade Alexander Galante Carlström nätet och Falun var ikapp. Ett mål som gjorde att Galante Carlström blev historisk som meste poänggöraren genom tiderna i svensk innebandy. En ledning som blev till 3-1 efter två mål på 14 sekunder i början på andra perioden.

Men matchen var inte slut där. I början på sista perioden drog Tim Andersson Carlsson, assisterad av Kim Nilsson, in 4-3 i numerärt överläge och Kalmarsund hade bud på mer.

När ett kvitteringsmål hängde i luften bjöd i stället Faluns Emil Ruud på innebandygodis och utökade till 5-3. Med fyra minuter kvar drev 20-åringen in mot mål och skickade bollen mellan sina egna ben och upp i krysset.

Kalmarsund reducerade återigen och Ruuds mål blev till slut det som fällde avgörandet.

”Ska rulla i ett års tid”

– Jag kom ur vinkel och tänkte ”varför inte testa?”, berättar Emil Ruud efter matchen.