Anders Feltenmark om första rättegångsdagen. Foto: Bildbyrån

Anders Feltenmark: ”Tystnadskulturen har raserats”

Uppdaterad
Publicerad

I dag ställdes en person med kopplingar till Svenska ishockeyförbundet inför rätta för sexuellt ofredande.

Beslutet att ställa honom inför rätta hyllas av Svenska ishockeyförbundets tidigare informationsassistent Anders Feltenmark.

– Tystnadskulturen har raserats, säger han.

I dag hölls rättegången mot den ishockeyprofil som anklagats för sexuellt ofredande mot en anställd på Svenska ishockeyförbundet.

Den åtalade, som har kopplingar till förbundet, stod åtalad för att ha kopplat ett grepp om den målsägande när hon pratade i telefonen, och ”juckat” mot henne.

Mannen har hela tiden nekat och menat att han bara kramade henne vänskapligt.

Den som polisanmälde händelsen var förbundets tidigare informationsassistent Anders Feltenmark. Han fick strax därefter sluta på förbundet – som den ende personen som fick lämna jobbet på grund av arbetsbrist.

Läste upp uttalande

Han var kallad till rätten som vittne, och efter att han avlagt sitt vittnesmål (som skedde bakom stängda dörrar) läste han upp ett uttalande som han förberett.

– Att åklagaren förde detta till domstol är väldigt positivt för kvinnor med anknytning till Svenska ishockeyförbundet. Signalen som åklagaren ger är att tystnadskulturen nu raserats och kvinnor vågar och kan säga ifrån, sade han, och fortsatte:

– Männen har nu fått beskedet att sådana här övergrepp blir polisanmälda. De två kvinnor (den målsägande och ett vittne) som i dag vågat stå upp för sin rätt kan vara mycket stolta över vad de åstadkommit.

– När de kommer tillbaka till jobbet hoppas jag de uppvaktas med choklad samt hyllas som de vardagshjältar de är.

Dom meddelas 29 oktober – åklagaren yrkar på 100 dagsböter.

KLIPP: SVT Sport förklarar: Ishockeyförbundets krisår på 90 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.