Zdeno Chara avslutar karriären. Foto: TT

Stjärnbackarna lägger skridskorna på hyllan

Uppdaterad
Publicerad

En gång i tiden rankades de som två av världens bästa hockeybackar.

Nu lägger Zdeno Chara, 45, och P.K. Subban, 33, skridskorna på hyllan.

– Jag är stolt över att meddela min pension från NHL, skriver Chara på Instagram.

Den 205 centimeter och 113 kilo tunga Zdeno Chara inledde sin NHL-karriär som 20-åring i New York Islanders. Sedan dess har blivit 24 säsonger i världens bästa liga och en lockoutsäsong i Färjestad för slovaken.

”Efter 25 säsonger med professionell hockey, 1 680 NHL-matcher i grundserien, 200 matcher i Stanley Cup-slutspelet och hundratals landskamper är jag stolt över att meddela min pension från NHL”, skriver Chara på Instagram.

Chara, som gjorde 14 säsonger i Boston och tog en Stanley Cup-titel med laget 2011, har nu skrivit på ett endagskontrakt med Bruins för att avsluta karriären i klubben där han spenderade den större delen av sin karriär.

”Laget har betytt så mycket för mig och min familj. Det är så många människor som har bidragit till min framgång, jag ser fram emot att ta farväl ordentligt”, skriver han på Instagram.

En halvtimme senare kom även nästa pensionsbesked då P.K. Subban, som gjort 13 NHL-säsonger i Montreal, Nashville och New Jersey, meddelade på Twitter att det är färdigspelat.

”Jag minns att jag drömde om att spela i NHL och vinna Stanley Cup med blåtira, brutna ben och glädjetårar. Tills i dag har jag fortfarande drömt om det. Men det här kapitlet avslutas och efter 13 år i NHL har jag beslutat mig för att lägga av”, skriver Subban.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.