Chicago-stjärnorna önskar de kunde gjort mer för utsatte medspelaren

Uppdaterad
Publicerad

Chicago Blackhawks-stjärnorna Jonathan Toews och Patrick Kane har nu uttalat sig om den skandal som skakar föreningen efter Kyle Beachs anklagelser om sexuella övergrepp under Stanley Cup-slutspelet 2010.

– Hade jag fått veta mer och känt till de våldsamma detaljerna skulle jag ha agerat annorlunda i min roll som kapten, ja, säger Toews på frågan om han övervägde att göra något mer när detta hände.

Det var mitt under Stanley Cup-slutspelet i maj 2010 som två spelare i Chicago anmälde videocoachen Brad Aldrich för sexuella övergrepp. Ledande personer i klubbledningen, dåvarande presidenten John McDonough, huvudtränaren Joel Quenneville, vicepresidenten Jay Blunk, assisterande general managern Kevin Cheveldayoff och Bowman hade ett möte om ärendet men beslöt att mörka det hela för att inte störa kemin i laget.

Lagkapten Toews erkänner att det hela ”inte var något som togs på största allvar vid den tiden”.

– Jag trodde att Brad hade fått gå eller att han sagt upp sig var klubbens sätt att hantera det, sa Toews till pressen i går.

– För mig var utrett och klart.

Toews menar att han gärna skulle spola tillbaka tiden och att vinsten av Stanley Cup det året är oviktig om han kunde ändra det som skedde.

– Vi önskar att detta aldrig hade hänt och att unga spelare inte behöver hantera sådana här situationer. Absolut, säger Toews.

– Jag tror att om många av oss hade vetat mer vid den tiden, så hade vi kanske kunnat göra något annorlunda. Men jag vet inte vad vi kunde ha gjort för att förändra situationen, säger Patrick Kane.

Vill inte svära sig fri

Kane säger också att han inte visste riktigt varför videocoachen Brad Aldrich lämnade klubben.

– Man kommer ihåg att man hörde en del rykten, men inga detaljer om vad som faktiskt hände och varför han lämnade, säger Kane.

Toews vill inte heller han svära sig fri från skuld. Han fick veta vad som hänt året efteråt.

– Jag vill inte frikänna mig själv genom att säga att jag inte visste. Men sanningen är att jag inte hade hört talas om det förrän träningslägret året efter. Det förändrar inte vad som hände. Det gör inte att det försvinner, säger Toews.

”Skulle vilja nå ut till honom”

Både Kane och Toews säger att de känner starkt med Kyle Beach.

– Jag vet inte om han vill höra från oss eller inte, men jag skulle vilja nå ut till honom och säga att jag önskar att jag visste mer vid den tiden och den situationen, om jag kunde ha gjort något för att hjälpa honom eller inte. Han har levt med det här länge och det krävs mycket mod av honom för att gå ut och berätta, säger Kane.

– Jag känner massor för vad Kyle gick igenom och vad han fortfarande måste handskas med. Jag vet inte vad jag ska säga mer. Jag tror att killarna som var en del av den gruppen, att alla önskar att de kunde ha gjort något annorlunda.

Toews menar att hela den här historien svärtar ner minnet från Stanley Cup-triumfen det året.

– När du jagar din dröm om en Stanley Cup blir det det enda. De säger att vinna är allt och det är ett speciellt minne på många sätt, men när något sådant här smutsar det ner det hela. Det får dig definitivt att inse att det finns mer i livet än hockey.

– Att vinna Stanley Cup det året är oväsentligt. Jag tror att oavsett om vi vann eller inte, så önskar vi att det här skulle ha handskats med annorlunda på något sätt. Vi önskar att vi kunde ta tillbaka det och det aldrig hände och att och unga spelare inte skulle behöva hantera en sådan situation.

SE OCKSÅ: Sexskandalen i Chicago Blackhawks på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.