Foto: Bildbyrån

Damhockeyligan skriver miljonavtal

Uppdaterad
Publicerad

Trots de osäkra tiderna i coronakrisens spår har den svenska damhockeyligan, SDHL, säkrat ett stort sponsorkontrakt.

TT kan avslöja att huvudsponsorn förlänger med ett år och att avtalet är värt ett sjusiffrigt belopp.

– Det känns otroligt bra, säger Angelica Lindeberg, ligans kommersiella chef.

Damhockeyn har i alla tider levt under knappa resurser och när ett logistikföretag i höstas blev ligans första huvudsponsor i historien jublades det högt.

Avtalet var ettårigt, men avsikten var ett längre samarbete.

Sedan kom coronakrisen och allt vändes upp och ned.

Samtalen har legat på is ett tag, men de senaste dagarna har förhandlingarna intensifierats och nu gått i lås. Parterna väntas presentera avtalet inom de närmaste dagarna, och TT kan berätta att det är värt ett miljonbelopp.

– Framför allt känns det bra när många spår att coronapandemin kommer att slå hårdast mot damidrotten, säger Lindeberg till TT.

Mörk bild

För en tid sedan sade dambasketgiganten Luleås klubbdirektör Christer Sehlin i en intervju med TT att ”Jag är orolig för att vi kastas 15 år tillbaka i förutsättningarna för damidrott”.

För damhockeyn hindrar det nyskrivna avtalet sannolikt en sån tillbakagång.

– Det är tufft för alla klubbar, men det är lite blandat hur det ser ut just nu. Vi har klubbar där herrverksamheten är en starkt drivande källa, både i SHL och hockeyallsvenskan, och sedan har vi även oberoende klubbar. Så det återstår att se hur stor skillnaden blir i höst gentemot tidigare, säger Lindeberg och tillägger:

– I slutändan tror jag ändå att damhockeyn står sig stark eftersom vi inte har så höga löner.

Planen: septemberstart

Sponsorn säger i ett uttalande att man vill fortsätta bidra till en mer jämlik idrott även i svåra tider:

– När hela idrottsrörelsen står inför tuffa ekonomiska tider så känns det självklart att fortsätta visa hur mycket vi tror på damhockeyn. Vår ambition har hela tiden varit att bidra till ett mer jämställt idrotts-Sverige, samtidigt som vi naturligtvis haft affärsmässiga skäl. Vi är väldigt stolta över det arbete vi tillsammans med SDHL lagt ner hittills, och ser i och med den här avtalsförlängningen fram emot att se damhockeyn ta nya stora kliv framåt, säger vd:n Jonas Lindell.

SDHL har inte släppt något spelschema ännu, men hoppas kunna starta ligan i september. Den senaste säsongen fick avbrytas efter den första SM-finalen, där seriesuveränen HV71 besegrade Luleå, och ingen mästare korades.

ARKIV: SDHL-legendaren i tårar när karriären tog slut (22 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.