Foto: SVT

Deveaux: ”Om folk ser mig som ond får de göra det”

Uppdaterad
Publicerad
Han blev ökänd i Sverige efter att ha huggit ner en spelare på värmningen inför match. I kväll är André Deveaux tillbaka på svensk is när hans Sparta Prag möter Frölunda i CHL-finalen.

Det var i mars 2015 som André Deveaux, då i Rögle, blev ökänd i Sverige efter att ha slagit ner Västerås-spelaren Per Helmersson på värmningen innan en kvalmatch till SHL. Deveaux åkte från båset, ut på isen och överföll Helmersson – en händelse som filmades av en åskådare på läktaren och upprörde många när den publicerades.

Västerås tränare Martin Filander menade att Deveaux var ”en skam för sporten” och klubben gjorde en polisanmälan. Han åtalades för misshandel men efter att han fått sparken av Rögle lämnade han landet och i juli 2015 la Helsingborgs tingsrätt ner ärendet.

Disciplinnämndens dom för mot Deveaux innebar dock en rekordlång avstängning på tio och en halv månad.

”Berodde på en hjärnskada”

I kväll är 32-åringen, numera i Sparta Prag, tillbaka på svensk is för att möta Frölunda i CHL-finalen. För SVT Sport berättar han om anledningen till agerandet och hur han lidit av hjärnskakningen han drabbats av.

– Det som hände Helmersson berodde på att man lät mig spela med en hjärnskada. Om folk fortfarande vill ge mig skulden och se mig som ond, så får de göra det. Men att jag skuldbeläggs är bara en konsekvens av det som hände, säger Deveaux till SVT Sport.

– Jag svär att jag hellre hade gått igenom det svenska rättssystemet, blivit bortförd i handbojor och suttit flera år i svenskt fängelse än att behöva genomleva den där hjärnskakningen.

Att agerandet skulle bero på en hjärnskakning stämmer inte, enligt Rögle.

– Vi gör trappundersökningar på alla våra spelare som får smällar mot huvudet. Men Deveaux visade inga symptom på hjärnskakning. Vi fick inga sådana indikationer, sa klubbens läkare Karim Sangeri till Aftonbladet i april 2015.

Rögles sportchef Anders Carlsson meddelade idag SVT Sport att klubben inte finner anledning att kommentera detta ytterligare en gång, men skriver ändå i ett SMS att ”vi är glada för Andrés skull att han återhämtat sig så snabbt från den obotliga hjärnskada han säger sig lida av, och kan spela ishockey igen”.

Frölunda satsar på snabbhet

För Frölundas del ligger allt fokus på spelet i kvällens finalmatch. Joel Lundqvist vill att laget ska utnyttja sitt snabba spel.

– De är ett skickligt lag och har många stora starka backar. Vi vill utnyttja vår fart, speciellt i offensiv zon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer