Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rönnmark: ”En jätteunik situation”

Doldisarna Joel Rönnmark och Anders Eriksén leder Juniorkronorna – IIHF stoppade Daniel Alfredsson

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ishockeyförbundet ville att legendaren Daniel Alfredsson skulle förstärka Juniorkornornas ledarstab under junior-VM.
Alfredsson tackade ja.
Men Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel sade nej.
Istället blir Joel Rönnmark, Anders Eriksén och Jason Pietrzykowski ensamma ledare på plats i Kanada.

– Det har varit mycket de här dagarna. Det är en jätteunik situation, det var det redan innan. Nu blev det ännu lite mer unikt för egen del, men det känns bra, säger Joel Rönnmark till SVT Sport.

Under veckan har totalt fyra ledare (däribland förbundskapten Tomas Montén) i Juniorkronornas ledarstab testats positivt för covid-19, och stoppas därmed från att åka med laget till Kanada.

– Visserligen har jag varit med två år tidigare men det här blir någon annat. I grund och botten är jag lugn och ska försöka sprida ett lugn i den här gruppen, säger Rönnmark som trots den kaotiska situationen runt laget inte drar ner på förväntningarna.

– Vi har inte satt några klara målsättningar men med den här gruppen så är det inget snack om att vi vill vara med och tävla om de ädlaste medaljerna.

Daniel Alfredsson fick nej

Det svenska ishockeyförbundet har under veckan varit i kontakt med Kanada-boende Daniel Alfredsson, Henric Alfredsson och Andreas Karlsson om att förstärka ledarstaben. Samtliga tackade ja, men har stoppats av det internationella ishockeyförbundet.

”Frågan om att addera svenska ledare bosatta i Kanada drevs upp till det Internationella ishockeyförbundets president René Fasel men igår fick SIF beskedet att inga ytterligare ledare kan ansluta till laget, utifrån de regler om karantän som gäller för turneringen”, skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Kompletteras av U18-tränare

Istället kommer laget nu att ledas av Joel Rönnmark, som till vardags är J18-tränare för Växjö vid sidan av jobbet som assisterande förbundskapten. Han kompletteras av U18-landslagets förbundskapten Anders Eriksén och videocoachen Jason Pietrzykowski, som till vardags jobbar som assisterande videocoach i Edmonton Oilers.

– I mina samtal med IIHF-presidenten René Fasel har det stått klart att det är omöjligt att låta nya ledare komma in i ”bubblan” i ett senare skede. Vi hade självklart hoppats på ett annat besked men har respekt för beslutet ur smittsynpunkt. Med det sagt är det också imponerande att se hur stora profiler som Daniel Alfredsson, Henric Alfredsson och Andreas Karlsson är beredda att ställa upp för svensk ishockey och Juniorkronorna i denna utmanande tid och med kort varsel, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

De covid-smittade ledarna kommer att assistera hemifrån Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer