Caroline Markström. Foto: Bildbyrån

Efter hjärnskakningen – Brynäsbacken tvingas avsluta karriären

Publicerad

Hjärnskakningarna har skördat ännu ett offer. Brynässpelaren Caroline Markström, 25, tvingas avsluta karriären på grund av en hjärnskakning hon ådrog sig i slutet av september förra året.
– Det var egentligen inte ett beslut längre, jag har haft huvudvärk i stort sett varje dag i nio månader, säger hon till SVT Sport.

Fjolårets säsong i SDHL var en rekordsäsong med antalet hjärnskakningar i ligan. Flera spelare lyste med sin frånvaro på isen och Brynäs Caroline Markström var en av dem som missade i stort sett hela säsongen.

Det är nu nästan åtta månader sedan som SVT Sport träffade den VM-meriterade backen i Gävle. Hon kämpade då med att bli fullt återställd efter en hjärnskakning hon ådrog sig i en grundseriematch mot HV71 fem veckor tidigare. Men den kraftiga huvudvärken och yrseln vägrar försvinna och hon går fortfarande en kamp bara för att få återvända till vardagen.

”Det har aldrig varit sämre”

25-åringen tvingas nu ännu till en heltidssjukskrivning och det värsta av allt – att lägga skridskorna på hyllan.

– Det har aldrig varit sämre än vad det är nu, så beslutet blev väl egentligen taget åt mig, säger hon till SVT Sport.

– Det var svårare än vad jag trodde att fatta beslutet, just för att det blir ett långsiktigt beslut. Slutar man på sina egna villkor så vet man att ishockeyn alltid finns kvar. Att jag kan spela nästa säsong eller en ”plojmatch” om fem år om jag vill. Men nu när jag slutar för att min hjärna inte fungerar längre så kommer det ändå vara samma risk om jag spelar nästa säsong eller om fem år. Vilket betyder att jag aldrig i mitt liv kommer att kunna spela en hockeymatch igen, vilket är det absolut roligaste jag vet.

Chockad över rehabtiden

Hade du någonsin trott när vi träffades  i november att det skulle sluta på det här sättet?

– Nej, jag hade aldrig någonsin trott att jag skulle vara här i dag. Det fanns inte på världskartan att jag fortfarande skulle handskas med den här hjärnskakningen nio månader senare. Jag trodde att det skulle ta några dagar och var redan chockad när det inte hade blivit bättre på två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer