Rögle mot Malmö spelades inför tomma läktare. Foto: Bildbyrån

Experten utesluter SHL-slutspel med publik

Uppdaterad
Publicerad

SHL har beslutat att skjuta upp SM-slutspelet till den 24 mars för få att spela inför publik. Men statsepidemiologen Anders Tegnell ser det som helt uteslutet att förbudet ska vara hävt tills dess.– Förbudet kommer definitivt vara kvar tills dess, säger han till SVT Sport.

Regeringen beslutade i måndags efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten att tillsvidare förbjuda evenemang med mer än 500 personer.

I morgon skulle egentligen SM-slutspelet i ishockey dragit igång. För att spela inför publik beslutade SHL att skjuta upp slutspelet till den 24 mars. 

Anders Tegnell, statsepidemilog vid Folkhälsomyndigheten, utesluter att förbudet skulle vara hävt tills dess. I stället menar han att förbudet kommer vara kvar i flera månader.

– 24 mars kommer förbudet definitivt att finnas kvar. Jag skulle gissa på någon månad spontant. Om det ska vara effektivt behöver vi komma förbi någon slags topp. Vi följer det här dagligen. Men att det skulle vara borttaget på en dryg vecka, nej det går inte. Om förbudet skulle tas bort under mars månad skulle jag bli extremt förvånad, säger Anders Tegnell, statsepidemilog.

Inne i ett vänteläge

I nuläget är det 688 inrapporterade fall med personer som har coronaviruset.

– Men min bedömning är att vi har ett antal veckor till en topp. Det har inte direkt börjat ta fart, och det inte säkert att det tar fart heller. Då får vi göra en ny bedömning. Stannar det av helt och hållet kan det såklart öppnas igen. Men min prognos är att det kommer en topp på 6 till 8 veckor.

Står kvar vid beslutet

SVT Sport har pratat med SHL:s vd Michael Marchal och han berättar att beslutet från i går ligger kvar.

– Vi är i ett typ av stabsläge och vi har inte fattat något beslut om åtgärd ännu, säger han till SVT Sport.

Hur ser du på att Anders Tegnell ser det som uteslutet spela inför publik i mars?

– Läget ändras dag för dag och jag tror inte han heller vet exakt. Det är klart att vi förhåller oss till myndigheterna. Som jag sa i går har vi vunnit lite tid, men vi jobbar intensivt hela tiden.

Kan det bli aktuellt spela utan publik i slutspelet?

– Jag vill inte svara på den frågan. När vi väl bestämt oss kommer vi informera. Men det är klart att det finns många scenarior där att spela inför publik är ett av dem.

Klipp: Rögle vann Skånederbyt – inför tomma läktare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.