Nu är det klart hur det blir med SM-slutspelet Foto: Jonas Ekströmer/TT

SHL skjuter upp slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

På lördag skulle herrarnas SM-slutspel inledas – men så blir det inte. I stället har SHL i samråd med Svenska ishockeyförbundet valt att skjuta upp SM-slutspelet till den 24 mars. Ligan har förhoppningar att kunna spela slutspelet med publik.– Vi har hela tiden sagt att vi håller oss till myndighetsbesluten som finns, säger ligans vd Michael Marchal till SVT.

I går beslutade regeringen efter förslag från Folkhälsomyndigheten att stoppa alla evenemang med över 500 personer. Kort därefter meddelade SHL att kvällens sista omgången kommer spelas inför tomma läktare.

Nu är det också klart hur ligan gör med slutspelet som skulle inledas på lördag. SHL kommer att skjuta upp SM-slutspelet till den 24 mars. Förskjutningen innebär att slutspelet kommer att spela i bäst av fem matcher i stället för bäst av sju.

Åttondelsfinalerna kommer att spelas i bäst av tre matcher som planerat med datumen 24, 26 och 28 mars.

– Tongångarna har gått fram och tillbaka, men vi har hela tiden sagt att vi håller oss till myndighetsbesluten som finns. I går blev det väldigt tydligt vad myndigheterna bestämmer. Vi tycker att SM-slutspelet ska spelas inför publik så länge det bara går. Vi står också inför vår högsäsong så det är dubbelt olyckligt. Därför flyttar vi fram slutspelet och då hoppas vi kunna spela inför publik, säger SHL:s vd Michael Marchal till SVT Sport.

”En god beredskap”

Har det funnits ett alternativ att ställa in säsongen?

– Vi har haft en god beredskap i SHL då vi redan för någon vecka sedan bildade en coronagrupp. Där har vi byggt upp alla tänkbara scenarior där ställa in säsongen funnits med, såklart.

Vad skulle det betyda om ni inte kan spela inför publik?

– Det skulle vara en exceptionell situation och det är någonting som jag knappt vill tänka på. Vi går in i högsäsongen och det skulle vara stora konsekvenser för oss, säger Michael Marchal.

Spel inför tomma läktare

Samtidigt har hockeyallsvenskan beslutat att finalen och slutspelsserien kommer spelas inför tomma läktare och enligt utsatt spelschema.

Här är kaoset i sporten efter coronaviruset (12 mars 2020)

Björn Eriksson om regeringens besked: ”Bra” (11 mars 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.