Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Jonas Andersson om situationerna han vill att ska leda till utvisning. Foto: SVT/TV4

Jonas Anderssons kritik efter SHL-bilderna: ”Domaren står precis bredvid – det där är medvetet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-experten Jonas Andersson vill att SHL tar ett krafttag mot spelförstörande moment och blåser mer för sådant.

I ”Hockeykväll” visar han exempel från premiäromgången.

– Domaren står precis bredvid. Det är medvetet att inte ta en utvisning. Det är solklara crosscheckingar, säger han.

Se några situationer från första SHL-omgången i spelaren ovan där Jonas Andersson tycker att det borde vara utvisning.

SVT Sports expert Jonas Andersson tycker att SHL-domarna för sällan blåser för crosschecking och interference som görs i syfte att enbart hindra det anfallande laget. Där vill han se förändrning.

– Det finns en regelbok och det handlar om tolkningar av den. Det jag vill se nu är att SHL agerar på ett kraftfullt sätt mot spelförstörande moment. Jag tänker på crosschecking, interference och att ”boxa ut”, säger han.

Experten tror att det till en början skulle innebära fler utvisningar, men att spelarna skulle anpassa sig. Han tror inte att det hade lett till mindre fysiskt spel.

– Det jag menar är raka motsatsen. Jag vill se mer tacklingar, mer fysiskt spel. Men för mig är inte det här fysiskt spel, utan bara spelförstörande. Det gynnar de som spelar defensivt och inte är lika skickliga. Det ska bort, säger han och fortsätter:

– Det skulle bli mycket mer underhållande. Det skulle bli enklare att skapa målchanser, inte lika lätt att stänga ner ett lag.

Domarchefen Tomas Torsbrink:

– För några år sedan provade vi att ha nolltolerans mot slag mot handskar. Det fungerade inte – varken domaren, lag eller publik tyckte att det var bra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.