Foto: Bildbyrån

Finska stjärnan: ”Kanske kommer in någon som ger dem vad de förtjänar”

Uppdaterad
Publicerad

Luleås finska backstjärna Ronja Savolainen stöttade Damkronornas bojkott i höstas och ville se en förändring i svensk damhockey.

Turbulensen i det svenska hockeyförbundet den senaste tiden har bidragit till att generalsekreteraren, Tommy Boustedt, avgår.

– Nu kanske det kommer in någon som ger dem (damspelarna) vad de förtjänar, säger Savolainen i SVT:s Hockeykväll Special.

I fem säsonger har Ronja Savolainen tillhört Luleå hockey och följt den svenska ishockeyn på nära håll. Hon har tidigare vädrat sitt missnöje över hur hennes svenska kollegor behandlats och lyfter den senaste turbulensen som en möjlig väg till förbättring.

– Jag har hört att det ska ske förändring i förbundet. Det kanske kommer någon man eller kvinna som tar mer hänsyn till damerna och ger dem vad de förtjänar. De förtjänar mycket mer, jag hoppas det går åt rätt håll och att det blir positivt för damerna.

Skillnaden mellan de svenska och finländska damspelarnas förutsättningar är stora och Savolainen poängterar att

– De (finska hockeyförbundet) stödjer oss fullt ut. Vi får stipendium, vilket underlättar för oss då vi inte behöver jobba under säsongen och kan fokusera på att träna fullt ut och även få den vilan man behöver. Man får verkligen tacka finska förbundet för vad de gör för oss och att de tror på oss.

SVT Sport förklarar: Ishockeyförbundets krisår på 90 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.