Finska stjärnan Ronja Savolainen stöttar Damkronornas bojkott. Foto: Bildbyrån

Ronja Savolainen: ”Jag hoppas verkligen på förändringar”

Publicerad

Luleås finska landslagsback, Ronja Savolainen, stöttar Damkronorna och deras beslut att bojkotta landslagssamlingen och femnationsturneringen i Finland.
– Jag har många vänner i det svenska landslaget. Jag backar vad de gör, säger Savolainen till SVT Sport.

Ronja Savolainen, finska världsbacken som tog VM-silver med sitt Finland, är tydlig med sitt stöd till Damkronorna.

21-åringen, som till vardags spelar i svenska mästarklubben Luleå, känner en närhet till de svenska spelarna och vad de går igenom.

– Jag har många vänner i det svenska landslaget. Det är klart jag tycker det är fint det de gör, säger den finska backen till SVT Sport.

Finlands väg – en annan

Det finska ishockeyförbundet har ett ersättningssystem för spelarna. Och Savolainen påpekar hur viktigt samspelet med och stödet från förbundet är.

– Finska landslaget skulle aldrig vara där vi är utan det stöd som vårt förbund har visat oss. Och att de fortsätter stödja oss innebär att förbundet verkligen tror på oss. Och just tron är kanske något som det svenska landslaget känner saknas från det svenska förbundet.

Är det rätt tillfälle att göra detta? Med tanke på att landslaget har blivit degraderade till B-VM?

– Ja, alltså ”fel tillfälle” är det egentligen aldrig utan det är klart att det är tråkigt att de har fått lämna A-VM. Men jag ser det som att bristen på stöd just är en orsak till varför de har åkt ner till en lägre VM-division.

Hon utvecklar sitt resonemang.

– Det handlar kanske om att landslagsspelarna varken har fått stöd eller respekt för sitt arbete.

Tveksam över tajmingen

Finskan fastslår att hon stöttar Damkronornas ställningstagande och bojkott. Men samtidigt är hon fundersam över tajmingen.

– Kanske är det inte helt rätt läge även om själva handlingen i sig är bra. Det är ju trots allt läger snart och de riskerar att tappa sin plats i Euro Hockey Tour.

Japan tar Sveriges plats i femnationsturneringen i Finland. Backstjärnan Savolainen tycker det är synd att inte få gå match mot Damkronorna.

– Det är alltid kul med de turneringar där vi spelar mot grannlandet Sverige. Det blir lite tråkigt att inte få spela de matcherna. Men vem vet, kanske förändras läget den närmaste tiden.

Savolainen återgår till resonemanget om stödet från det finska förbundet. Ett stöd som hon menar har varit betydande för att på riktigt kunna utmana stornationer som Kanada och USA.

– Vi motiverade för förbundet att vi hade en chans att erbjuda stornationerna riktigt motstånd. Och då gjorde vi klart att stödet behövdes. Och resultatet talar sitt tydliga språk, säger hon och syftar på VM-framgången där finskorna tog hem näst ädlaste valör i senaste världsmästerskapet.

Vad kan det svenska landslaget ha för realistiska krav på sitt förbund?

– Av vad jag har hört och tror så handlar det inte om att de vill ha stora summor pengar. Det handlar först och främst om att de vill ha respekt och känna sig sedda och hörda. Att deras existens är viktig för svenska förbundet.

Hon avslutar förhoppningsfullt när hon pratar om sina svenska hockeykollegor.

– Jag hoppas verkligen på förändringar så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer