Foto: Bildbyrån/Montage

Fortsatt stökigt i svensk ishockey: ”Helt oense”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hockeyallsvenska klubbar riktat skarp kritik mot SHL och olika avtal skickar nu hockeyettan ett tydligt budskap: Svensk ishockey är helt oense om pengafördelningen mellan ligorna – och hockeyallsvenskans VD blandar ihop fakta.

Den svenska tredjedivisionen (efter SHL och hockeyallsvenskan) är inte nådig i sin kritik mot hur avtalen ligorna emellan ser ut.

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing står bakom pressmeddelandet som publicerades på måndagen. ”Hockeyettan har miljonkrav på hockeyallsvenskan” lyder pressmeddelandets rubrik.

”Fullt klart är att vi idag är helt oense inom svensk ishockey hur pengar ska fördelas från eliten och då i synnerhet från HockeyAllsvenskan och neråt till breddklubbarna i Hockeyettan och underliggande serier inom svensk ishockey”.

Hockeyettan sammanställer kravlista

I pressmeddelandet förtydligas de nuvarande ersättningarna samtidigt som det ställs nya krav. Här är de två mest betydande:

  • Utbildningsersättningen måste ökas rejält.
  • Transfer- och övergångsersättningen ska bygga på samma princip och grundöverenskommelse som gäller mellan SHL och HockeyAllsvenskan men med en 50%-ersättningsnivå, utom mellan Hockeyettan och SHL där samma ersättningsnivå gäller som mellan HockeyAllsvenskan och SHL.

Fakta: Turerna i svensk ishockey senaste månaderna

27 mars: Klubbarna i hockeyallsvenskan beslutar att endast tre spelarlån från SHL tillåts (två utespelare och en målvakt). Dessa tre spelare får lånas in max två gånger per säsong.

Men samtliga klubbar stod inte bakom. ”Helt obegripligt hur överenskommelsen kom till”, har Västerviks marknadschef Magnus Nilsson sagt till Sportbladet.

4 juli: Brynäs värvar AIK-backen Eric Norin – och Linköping värvar SSK-centern Dan Pettersson. Både AIK och Södertälje går ut och kritiserar avtalet som tillåter SHL-klubbar att värva från hockeyallsvenskan fram till 19 juli.

23 juli: ”Det kokar i klubbarna. Det är riktigt, riktigt irriterat” säger hockeyettans ordförande Ronnie Glysing till Sportbladet.

Varför det kokar? När hockeyettan-klubbarnas spelare lämnar för hockeyallsvenskan är ersättningen noll.

”Klubbarna i hockeyettan levererar runt 40–60 seniorspelare till hockeyallsvenskan och för det får vi noll kronor” fortsatte Glysing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.