Garpenlöv: ”Undrar om vi överhuvudtaget får spelare att komma dit...”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter kan idrottare tvingas till fem veckor karantän i OS vid positivt test för covid-19.

Något som skulle innebära stora problem att få dit spelare tror Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

– Om det nu skulle vara så att de kommer fram till det så undrar jag om vi överhuvudtaget får spelare att komma dit, säger han till SVT Sport.

Enligt uppgifter från Toronto Star har Internationella Olympiska Kommittén kommit med nya besked gällande covid-19 för idrottare som ska delta i OS i Peking. Rapporten säger att det kan bli aktuellt med fem veckors lång karantän vid positivt test för corona.

Om det skulle bli aktuellt tror Tre Kronors förbundskapten, Johan Garpenlöv, att det kan bli svårt att få dit spelare.

– Om det nu blir så får vi se framöver. Det sista ordet är nog inte sagt vad det gäller det. Men vem är beredd att sitta fem veckor i karantän om det skulle hända? Då pratar vi både NHL- och europaspelare, säger Garpenlöv till SVT och fortsätter:

– Om det nu skulle vara så att de kommer fram till det så undrar jag om vi överhuvudtaget får spelare att komma dit.

KLIPP: Fortfarande osäkert om NHL-spelare i Peking

”Sista ordet är nog inte sagt”

Garpenlöv och Tre Kronor jobbar sedan tidigare med två parallella lag inför OS.

NHL har tillåtit spelare att delta i vinterns olympiska spel, till skillnad från OS 2018. Men det finns en klausul som gör att de kan hindra spelarna utifall situationen med covid-19 skulle förvärras. Om matcher i NHL behöver skjutas fram på grund av covid-relaterade orsaker kan ligan välja att stoppa spelarna från OS. Då kan det bli aktuellt med spelare från SHL och Europa.

– Jag har svårt att se att arbetsgivare i Sverige ser sina bästa spelare försvinna iväg i fem veckor. Om de nu skulle få ett positivt coronatest. Men fem veckor i Kina om man får ett positivt test tror jag inte någon är intresserad av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.