Foto: Bildbyrån

Garpenlöv inför OS: ”Kommer ha två parallella lag”

Uppdaterad
Publicerad

NHL har rätt att hindra sina spelare att delta i kommande OS om coronasituationen skulle förvärras eller påverkade deras säsong.

För svensk del innebär detta en hel del pusslande för Johan Garpenlöv och Tre Kronor.

– Vi kommer ha två parallella lag som det ser ut just nu, säger han till SVT Sport.

Tre Kronor spelar Karjala Tournament och Channel One Cup under hösten. Under våren 2022 väntar OS i Peking och sedan avslutas allt med VM i Finland. En hel del matchande för Johan Garpenlövs lag.

– Vi kommer ha ett lag med europaspelare fram till VM och sen har vi en OS-turnering med NHL-spelare som det ser ut just nu. Innan OS har vi två turneringar och vi får försöka använda dem så bra det går då det kan bli så att NHL drar sig ur. Då måste vi ha ett lag med europaspelare, säger Garpenlöv.

OS i Peking 2022

Tre spelare redan uttagna

NHL har tillåtit spelare att delta i vinterns olympiska spel, till skillnad från OS 2018. Men det finns en klausul som gör att de kan hindra spelarna utifall situationen med covid-19 skulle förvärras. Om matcher i NHL behöver skjutas fram på grund av covid-relaterade orsaker kan ligan välja att stoppa spelarna från OS.

– Förhoppningsvis för hockeyns, vår och svenska folkets skull får vi ett OS med de bästa spelarna i, säger Garpenlöv.

Mika Zibanejad, Victor Hedman och Gabriel Landeskog har redan blivit uttagna i Sveriges olympiska trupp. Alla deltagande länder i ishockeyturneringen har blivit ombedda att ta ut tre spelare till turneringen.

Men vilka de blir i övrigt återstår att se. Den 15 oktober ska Sverige skicka in en längre lista på namn.

– Vi hade ett möte i augusti där vi fick in 28 spelare och hade möte angående OS. Bra möte med bra signaler från spelarna. De vill försöka vinna ett OS-guld.

Herrarnas ishockey i OS spelas mellan 9-20 februari 2022.

SE MER: Mika Zibanejad om NHL-spelare i OS (11 augusti 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet