Foto: Bildbyrån

GUIDE: Allt om SDHL-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Semifinalerna är avgjorda.

Dags för final – exklusivt i SVT.

Här är allt ni behöver veta gällande SDHL-slutspelet.

Favoriterna vann kvartsfinalerna. Luleå, Brynäs, HV71 och Djurgården gick till semifinal.

Brynäs vann sin serie mot HV71 med 3-0 i matcher.

Luleå fick kämpa mer mot Djurgården. Efter en skrällseger av Dif blev det en fjärde semifinal. Där vann Luleå med 1-0 och tog sig till final efter sammanlagt 3-1 i matcher.

Den väntade finalen – seriettan mot serietvåan: Luleå mot Brynäs.

Resultat semifinalerna

HV71-Brynäs 0-3 (5-6, 2-3, 0-4)

Djurgården-Luleå (1-7, 1-3, 1-0, 0-1)

Resultat kvartsfinalerna

AIK-Luleå 0-2 (0-3, 2-8)

SDE-Brynäs 0-2 (0-6, 0-5)

Modo-HV71 0-2 (3-4 SD, 2-6)

Linköping-Djurgården 0-2 (3-7, 1-2)

Vilka sänder?

SVT sänder exklusivt från finalserien.

Final 1: 25 mars 19.30 SVT2, 20.00 kanalbyte till SVT24

Final 2: 27 mars 15.15 SVT1

Final 3: 29 mars 19.30 SVT24

Ev final 4: 31 mars 19.30 SVT24

Ev final 5: 1 april 19.30 SVT2, 20:00 kanalbyte till SVT24

SÅ HÄR TIPPADE EXPERTEN OCH KOMMENTATORN INFÖR KVARTSFINALSERIEN

SVT Sports expert Maria Rooth och kommentatorn Chris Härenstam tycker till inför SDHL-slutspelet. Foto: Bildbyrån

Vilka tror du vinner SM-guld?

Chris Härenstam: Jag tippade Brynäs inför säsongen och står fast vid det. Tippning är en hederssak. Men jag tror egentligen att Luleå vinner guld – med sin bredd, topp och hunger. Brynäs målvakt Eveliina Suonpää måste slå personligt rekord, hon blir den enskilt viktigaste spelaren i en eventuell finalserie. Luleå kan vara sin egen värsta motståndare om de får ett koncentrationstapp.

Maria Rooth: Luleå. De har fått känna på att inte vara bäst med ett inställt finalspel förra året (på grund av pandemin) då de låg under med 0-1 i matcher mot HV71. Luleå har varit otroligt starka hela säsongen. Stabila och hungriga. Men de kommer bli pressade av Brynäs i finalserien.

KLIPP: Luleå tangerade poängrekordet (17 februari)

Vem blir slutspelets drottning?

Härenstam: Tjänstefel att säga någon annan än Lara Stalder. Hon har slagit poängrekord i SDHL och håller absolut världsklass. Till och med världens bästa spelare, enligt vår expert Nisse Ekman.

Rooth: Michela Cava är en spelare som hela tiden levererar poäng för Luleå, tror hon kommer leverera stort i årets slutspel. Men det finns fler. Lara Stalder, årets poängdrottning som kommer ha mycket av oket på sina axlar om Brynäs ska gå hela vägen.

KLIPP: Stalder historisk – poängbäst genom tiderna

Vem blir slutspelets positiva utropstecken?

Härenstam: Lina Ljungblom i Modo har hittat formen på slutet. En stor talang i flera år. Nu tar hon hand om sig själv bättre utanför rinken med kost och, framför allt, fys. Hon ser starkare, lättare och smidigare ut. En målskytt med ett jäkla temperament och vinnarskalle.

Josefin Bouveng i Brynäs skulle egentligen ha spelat i Nordamerika men på grund av pandemin blev det spel i Brynäs. Ett lyckokast för båda parter. Utvecklingen har varit sensationell.

Rooth: Josefin Bouveng, Brynäs, tror jag kommer visa upp ett stort spel i slutspelet. En orädd, ung, svensk spelare som lyft sig många snäpp under säsongen.

Klipp: Ljungbloms utbrott – påstås skrika ”fuck off” till domaren

Vad kommer att prägla SM-slutspelet i år?

Härenstam: Jag tror aldrig serien har varit bättre än den här säsongen. Det finns stundtals ett artisteri i SDHL. För ett par veckor sedan hade vi en straffläggning med galna mål. Spelare som bjuder på sig själva. Och jag vill ha ett grinigt slutspel med jämna matcher. SDHL har varit lite för snällt och kan bli bättre där.

Rooth: Riktigt bra både semifinaler och finaler. Tajta, tuffa matcher hoppas jag alltid på, men i år tror jag det blir så. Jag hoppas att fint spel och snygga mål blir slutspelets snackis, men då det är en corona-säsong kan ju det eventuellt ta mer utrymme. Inställda matcher på grund av covid? Inte omöjligt då det inte varit mycket av den varan under säsongen.

KLIPP: Superstraff av Stalder avgjorde (30 januari)

Vilken/vilka spelare ska tv-tittarna hålla utkik efter?

Härenstam: I Luleå är Petra Nieminen en oslipad diamant. Potential att bli världens bästa spelare men ojämn. Hon kan allt, målskytt och framspelare, och med en spelintelligens utöver det vanliga.

Rooth: Poängdrottningen Lara Stalder är en riktig fröjd att se på isen, så otroligt smart och spelskicklig. Sidney Morin och Kennedy Marchment i HV71, finskduon Jenni Hiirikoski och Petra Nieminen i Luleå kommer som vanligt att bli sevärda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.