Jenni Hiirikoski och Sara Grahn, Luleå. Foto: Bildbyrån

Här är Maria Rooths all star-femma

Publicerad

Det har bjudits på en högdramatisk finalserie mellan Luleå och Linköping. Efter att den regerande mästaren kvitterat till 2-2 i matcher kommer allt i kväll att avgöras. SVT Sports expert Maria Rooth har listat sin all star-femma i de båda finallagen.

Luleå har tvingat fram till en femte avgörande final och det efter att världsstjärnan Michelle Karvinen under onsdagen stod för ett äkta solonummer och satte 3-2 i förlängning. 

Och i SVT Sports expert Maria Rooths all star-femma tar just Karvinen en plats och bildar kedja tillsammans med Pernilla Winberg och finländskan Susanna Tapani.

- Karvinen, genom sin vinnarskalle och puckskicklighet, har växt till den världsspelare hon är ju längre slutspelet gått. Hon är en av de största anledningarna till att Luleå hämtade upp 0-2 underläget i matcher.

Karvinens landsmaninna Susanna Tapani, som förstärkte Linköping i slutspelet, är en spelare som enligt Maria Rooth är bra såväl defensivt som offensivt.

– En värlsstjärna som underkastat sig Linköpings strikta spelsystem och hennes betydelse för laget är enorm. En spelare som har det mesta; fart, explosivitet, passningar och skott.

”Har levererat i varenda match”

I backuppsättningen har hon valt ut den amerikanska landslagsbacken Sidney Morin, som hittills stått för tio poäng i slutspelet, och Jenni Hiirikoski.

- Sidney Morin är den spelare som levererat i varenda match för Linköping. Spelar enormt mycket, både offensivt och defensivt. Hon är en backklippa som, tillsammans med Emilia Ramboldt, långa stunder neutraliserat Luleås bästa offensiva hot.

Och i målet, där står Luleås Sara Grahn.

– Hon har varit genomgående stabil under hela SM-slutspelet och gett Luleå chansen att vinna varje match. 

Rooths topp 5

Visa

Målvakt: Sara Grahn, Luleå

Backar: Sidney Morin, Linköping, Jenni Hiirikoski, Luleå

Forwards: Michelle Karvinen, Luleå, Pernilla Winberg, Linköping, Emilia Ramboldt, Linköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer