Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Söderberg draftad av Boston – se ett utklipp från draften i spelaren Foto: Bildbyrån

Här blir Emma Söderberg historisk – draftades till Boston i nystartade PWHL

Uppdaterad
Publicerad

Som första svenska i historien blev landslagsmålvakten Emma Söderberg draftad i PWHL, Professional Womens' Hockey League.

Klubbadressen blir Boston, ett lag som tippas kunna gå långt i den nya storsatsande damligan.

Draften är den första i sitt slag och anordnades i kanadensiska Toronto.

25-åriga Emma Söderberg, från ishockeykända Järved i Örnsköldsvik och fostrad i Modo, valdes av topptippade Boston.

Damkronornas målvakt draftades i tionde rundan och som 58:e spelare totalt.

– Den här ligan kommer ha några av de bästa talangerna i världen. Så alla som får möjligheten att spela kommer driva damhockeyn framåt. Det kommer vara något som unga tjejer kan se upp till och sikta mot, säger Emma Söderberg på pressträffen efteråt.

SDHL-spelare också draftad

Söderberg har spelat collegeishockey i USA och skrev i våras kontrakt med Connecticut Whales i dåvarande proffsligan PHF. På VM senast blev hon utsedd till bästa målvakt.

Även Modo-spelaren Lina Ljungblom kan få packa väskorna och göra sig redo för PWHL. Centern draftades till Montreal som 90:e och sista spelare totalt.

Draftettan: ”Känns overkligt”

Först ut av alla i draften var Minnesota som valde hemmaspelaren Taylor Heise. 23-åringen, som förra året blev utsedd till bästa kvinnliga collegespelare i USA, blev därmed en historisk draftetta.

– Det känns overkligt. Inom damhockeyn har vi efterfrågat mer mediabevakning och en större grund för unga tjejer att stå på. Jag tror vi tar stolta steg framåt nu och det är fantastiskt, säger Heise.

Det var i somras som tidigare proffsligan PHF köptes upp av basebollaget LA Dodgers delägare (och multimiljardär) Mark Walter.

Flera hundratals spelare blev klubblösa innan det stod klart att den nya proffsligan Professional Womens' Hockey League skulle starta upp.

I draften har lagen fått plocka tre spelare var inför och sedan haft möjlighet för ytterligare tillskott i 15 rundor.

Så spelas nya proffsligan

PWHL, Professional Women's Hockey League, drar igång i januari 2024 med sex lag: Boston, Minnesota, Montreal, New York, Ottawa och Toronto.

Den första säsongen kommer att bestå av 24 omgångar.

Tidigare fanns det två proffsligor i Nordamerika, Professional Women’s Hockey Players’ Association (PWHPA) och Premier Hockey Federation (PHF).

Nu har basebollaget Los Angeles Dodgers delägare Mark Walter, som sedan tidigare köpt PHF, fört samman organisationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.