Henrik Lundqvist om mardrömsbeskedet: ”Det var chockartat”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av december 2020 fick Henrik Lundqvist beskedet att han behövde en hjärtoperation.

För SVT Sport berättar han om en dag han aldrig glömmer.

– Jag var nere i källaren och hämtade de stora väskorna. Jag skulle ju packa för att dra till Washington den veckan, säger han till SVT Sport.

I början av oktober 2020 blev ”Kungen av New York” klar för Washington Capitals efter 15 säsonger i NY Rangers. Men kort därpå kom beskedet att svensken hade ett allvarligt hjärtproblem som krävde operation.

Efter den lyckade operationen meddelade Lundqvist att han inte tänkte ta något beslut om framtiden på länge, men i augusti i somras meddelade han slutligen på en presskonferens att hockeykarriären var över.

SVT Sport var på plats i New York för helgens tröjhissning i Madison Square Garden, och då berättade 39-åringen om det senaste året.

– Det har varit ett kanonår på ett sätt, men när jag tänker på utmaningarna har det kanske inte varit ett kanonår. Jag har dock mått väldigt bra och varit väldigt glad. Det tar jag med mig.

”Då togs beslutet”

Vad kommer du ihåg av beskedet, när du insåg att du behövde göra en stor hjärtoperation?

– Det var chockartat. Jag glömmer aldrig att jag var nere i källaren och hämtade de stora väskorna. Jag skulle ju packa för att dra till Washington den veckan, i mitten på december 2020, och hade gjort massa tester hela den hösten. Jag trodde in i det sista att det skulle gå, att det bara skulle handla om att jag skulle prata med Therese (hustrun, reds anm) så att hon var bekväm med att jag spelade fast att allt inte var perfekt.

Men när testresultaten kom tillbaka var de sämre än förväntat.

– Då togs beslutet, det gjorde det enkelt för mig och det var mer ”okej, hur snabbt kan vi operera?”. Jag fick en tid två veckor senare så det gick rätt fort.

Frågan till kirurgen

Lundqvist berättar att han nästan såg det som en utmaning i början.

– Jag tänkte att nu ska jag ta mig igenom det här och komma tillbaks till isen. Jag frågade kirurgen om jag kunde komma tillbaka och spela, och han svarade ”det kan absolut gå om allt går vägen, men ditt fokus borde inte vara att ta dig tillbaka till isen, utan att ta dig tillbaka som människa och må bra”. Det kommande månaderna mådde jag bra och fokuserade bara på mig själv och min hälsa. Jag var på en väldigt bra plats, berättar han.

SE OCKSÅ: Mäktiga scener – här hyllas ”Henke” Lundqvist (29 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.